На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Училище за персонализирана медицина работи в Пловдив

Медицински университет – Пловдив ще е домакин този петък и събота на Училището за персонализирана медицина, организирано съвместно с Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД).

Темата на форума е „40 години секвениране – нова епоха в съвременната диагностика и персонализираната медицина“ и не е избрана случайно. 40 години след определянето за първи път на секвенцията (последователността) на цялостен ДНК геном – този на бактериофага φX174, секвенирането предизвика революция в науката и практиката.Заслужено признание е и домакинството на Медицински университет – Пловдив, който първи в страната проведе през април 2017 г. курс “Молекулна, персонализирана и регенеративна медицина”.

Още през 2014 г. МУ-Пловдив организира първия уъркшоп по молекулна медицина с международни лектори и въведе фармакогенетиката в обучението на студентите по медицина, дентална медицина и фармация. Медицинският вуз в града под тепетата е и първият университет в страната, който от миналата година има свободно избираем курс по персонализирана медицина.

Като продължение на първото по рода си в България Училище за персонализирана медицина, този обучителен форум цели да направи достъпна информацията за секвенирането като ключов метод, използван в диагностиката и персонализираната медицина. Стремежът е да се даде възможност на участниците за достъп до иновации на световно ниво, за обмяна на идеи, опит и добри практики и за контакт с водещи специалисти от света и у нас.

В първата част от форума български и чуждестранни лектори ще представят на участниците няколко различни вида секвениране – директно секвениране по Sanger, пиросеквениране и секвениране от ново поколение (NGS), както и практическото им приложение. Събитието ще продължи с лекции, посветени на други иновативни методи и технологии в съвременната медицина – медицински симулатори, 2D/3D ин витро клетъчно базирани модели, 3D биопринтинг.

Третият лекционен панел на Училището за персонализирана медицина ще е фокусиран върху концепцията за персонализираната медицина и нуждата от интегрирането й в практиката и здравната система. Натрупването, анализът, разчитането и съхранението на огромното количество информация от секвенирането, което се прилага все по-често, както и реалните данни от медицинската практика (т. нар. real-world data или real-world evidence) и въпросите, свързани с тях, също ще са акцент в тази част от обучителния семинар.

Наред с водещи български специалисти от областта на диагностиката и медицината, сред които са чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев (МУ-Пловдив), проф. Виктория Сарафян (МУ-Пловдив), проф. Алексей Савов (Национална генетична лаборатория, София), доц. д-р Вили Стоянова (МУ – Пловдив), доц. Радка Кънева (Център по молекулна медицина, МУ-София), проф. д-р Сорен Хайрабедян (БАН), гост-лектори ще бъдат: представители на QIAGEN и на Националната служба по здравеопазване в Англия (National Health Services, England), Боги Елисен (Copenhagen Institute for Future Studies), проф. д-р Колин МакГъкин и д-р Нико Фораз (CTIBIOTECH, Lyon, France), д-р Арсени Марков (Institute of Human Genetics, UKM Muenster).

Освен презентационната част е планирано Училището да включва и интерактивна сесия, насочена към студенти с цел повишаване на интереса и мотивацията им за развитие в сферата на персонализираната медицина. Предвидено е също сформирането на малки работни групи, ръководени от специалисти в различни области, в които има възможност за активен диалог и дискусия по конкретни теми. Над 250 са регистрираните участници във форума, за който достъпът е свободен за всеки, проявяващ интерес и имащ желание да се включи в Училището за персонализирана медицина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.