На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Учредиха Асоциация на българските ветерани миротворци Рейнджърите настояват да получат статут на ветерани

Бивши рейнджъри учредиха в събота във Велико Търново Асоциация на българските ветерани миротворци. На събитието присъстваха рейнджъри от българския батальон в мисията UNTAC на ООН в Камбоджа през 1993 г. Сините каски се обединиха с основната цел да защитят интересите си.

„Искаме да излезем от забравата на, която години наред бяхме обречени, както и да измием калта, с която бяхме залети още преди връщането си в България след мисията“, споделиха войните.
Те подготвили учредителната сбирка за около месец.

„Намеренията ни са да се запълни вакуума, който настана, защото ние бяхме пратени в една държава преди 26 г., свършихме си работата, дадохме жертви и държавата ни забрави. Институциите ни забравиха, сега имаме нужда от специализирана помощ, някои от нас са с посттравматичен стрес, други имат финансови нужди… Свършихме си работата като хора, които са се клели в знамето на България, но нищо не получихме от държавата, коментира Иво Христосков, който е един от инициаторите за учредяването на сдружението.

Той сподели, че общо 1446 българи са участвали в мисията в Камбоджа, но сдружението не е затворено и за тези, които са били на мисии в други държави.

005

„Няма много информация за Камбоджа, не се говори за нея, а това е незаслужено, защото мисията е уникална, свързана е с много трудности, с 10 жертви. Показахме новото лице на новата България пред света и ООН. Да не забравяме, че тази мисия беше най-успешната на ООН и най-голямата. Сега в момента Кралство Камбоджа се развива много добре и ние можем да се гордеем с това. Нашите заслуги са ясни, сега трябва да се погрижим за нашите ветерани, които всъщност не са признати за ветерани и не получават абсолютно никакви облаги от държавата. Трябва да се популяризира тази мисия, да променим имиджа й, защото тогава за нас се пишеше, че сме печалбари, а ние отидохме там да служим на България. Вероятно е имало и печалбари, но не могат да се сложат 1400 души под един знаменател. Искаме да ни се признае статутът на ветерани“, коментира Христосков.

Той и негови колеги са издали сборник с документи, снимки и спомени от мисията.

По думите на о. з. полк. Стефан Давидов – зам.-командир по техническата част и отговарял за цялата логистика на батальона, най-трудното в една мисия е винаги адаптацията. Тя е по-къса, ако предварителната подготовка е добра, и обратно.

„Да загубиш хора е елемент от живота. Губиш опора, а когато загубиш войник, който си възпитавал и подготвил, е трудно, но не можеш да избегнеш това. По-трудна е реадаптацията. Защото нагласата и световните изследвания за такива мисии сочат, че срокът не трябва да превишава четири месеца, максимум – шест, а ние изкарахме година и четири месеца. Трудно е да се освободиш от това, което натрупваш там – постоянно да си нащрек, постоянно готов на реакцията. Докато спадне това напрежение е трудно“, сподели о.з.полк. Давидов.

Асоциацията на българските ветерани миротворци тепърва ще набира членска маса. Учредителите и решиха седалището и да е в София, а с набирането на членове ще се работи и по създаването на структури в цялата страна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не виждам какво общо имат Вашингтон и Брюксел с мисията от 92-93г. Или само си чешем езика.

  2. Като един дърт пергиш за тогавашното време (бях редник от запаса), ще ти кажа на теб ( който или си джендър или си бил в проект по онова време –
   НИЕ не търсим субсидии – САМИ СИ ПОМАГАМЕ !!!
   Тези със субсидиите са ясни и те са по върховете.

 1. Тепърва ще има хейтъри, но дерзайте момчета, вие заслужавате уважение. Бяхте първи и въпреки, че ходите по неотъпкана пътека мисията беше успешна! Гордеете се, че сте дали и вие принос за това.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.