Учредиха "Даная за живот" за спешна реформа в здравеопазването

Oбществени лидери учредиха националната гражданска инициатива "Даная за живот" и започват събирането на подписи с 6 искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.

Детските клиники у нас да бъдат свързани в дигитална система, която да насочва в реално време нуждаещите се семейства към подходящата структура и специалисти според населеното място и състоянието на детето – това е едно от исканията, за които от Национална гражданска инициатива "Даная за живот"  ще търсят обществена подкрепа, съобщава БНР.

Другите реформи, за които настояват, са актуализиране на медицинските протоколи за работа в спешната и неотложната помощ, система за качествен контрол на комуникацията между болниците и вътрешната такава в дадена болница, задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности.

Предлага се и създаване на гореща линия за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родители на деца-пациенти.

Подписката на гражданската инициатива ще бъде събирана само на хартия.

Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и здравното министерство, които в срок от 3 месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве