Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Учредиха Сдружение „Не си сама” за жени с рак на гърдата Организацията е единствената във Великотърновска област

Учредиха Сдружение „Не си Сама“ във Велико Търново, което обединява жени с рак на млечната жлеза. Неправителствената организация е единствената в областта и развива обществено полезна дейност. Логото и е бял лотос.

Сдружението е регистрирано в началото на май тази година, а инициатори са Даниела Енчева и Горица Василева. Към момента в организацията членуват десетина търновки, но е отворена и за нови членове.

„Целта на Сдружението е да подпомага жени покосени от коварната болест. Стремежът ни е да се повиши информираността на страдащите, на техните близки, както и на цялата общественост. Ще работим за набиране на средства за подпомагане на жени с рак на гърдата и за осъществяване на сътрудничество с лекари специалисти”, споделя Горица Василева.

Даниела Енчева допълва, че ще бъдат организирани кампании за жени в нужда, защото е важно преодоляването на психологическия шок при поставяне на тежката диагноза, както и на лутането на пациентките в търсене на най-правилния метод на лечение.

„Провеждаме срещи с психолози. Здравната система у нас не предвижда рехабилитация за раздвижване на ръцете след хирургичната интервенция и това налага да организираме за нуждаещите се подходящи спортни дейности”, уточнява Даниела Енчева като самата тя е психолог по образование и е специализирала Онкопсихология.
Горица Василева пък е категорична, че много важна част от дейността на Сдружението е превенцията срещу коварното заболяване.

„Искаме да повишим здравната просвета на жените, за да обръщат повече внимание на здравето си. Да се хранят пълноценно, да спортуват, да се движат повече и да не пренебрегват профилактичните прегледи, защото открит навреме, ракът на гърдата е напълно лечим”, категорични са учредителките на организацията.

Те търсят помещение за сбирките на членовете на организацията , което да ползват безвъзмездно, както и дарители за осъществяване на доброволческите дейности.

За контакти организаторите посочват имейл-nesisama2019@gmail.com.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.