Факт чек - Кирил Петков лъже, че се е вдигнала раждаемостта, тя продължава да спада и достига катастрофално ниски нива

Твърдението на Кирил Петков, че раждаемостта се е вдигнала след падането от власт на ГЕРБ, е лъжа и дезинформация. Няма абсолютно никакво вдигане на раждаемостта и Петков премълчава фактите за да представи една статистика като нещо коренно различно.

Твърдението:

"Това е коефициентът на плодовитост, който измерва раждаемостта" - това твърди Кирил Петков. Всъщност, коефициентът на раждаемост, за който говори той, НЕ измерва раждаемостта. Той измерва раждаемостта спрямо броя жени в т.нар. "плодородна" възраст.

Фактите:

Според данните на НСИ, раждаемостта в България продължава да спада и е продължила да достига рекордно ниски нива от идването на власт на ПП-ДБ. През 2020-та година, когато Борисов подава оставка, ражданията са 59,440. През 2022 година те вече са 56,917.

Според Индекса на болниците през 2023 раждаемостта претърпява сериозна катастрофа, като спада до 49,610 бебета, по време на правителството на Николай Денков.

Защо тогава коефициентът на раждаемостта се вдига?

Всъщност, Кирил Петков просто премълчава най-важния фактор - НСИ направи преброяване на населението през 2022 година. Тогава се актуализира бройката граждани и се оказа, че в България живеят 6,4 милиона души. Преди това НСИ е работил с проекция на населението, според което сме били около 6,8 милиона души.

Това води до спад на жените в плодородна възраст. Раждаемостта се смята като брой деца, разделени на жените в плодородна възраст. Когато населението спада, съответно спада и бройката жени в плодородна възраст и коефициентът на раждаемостта се покачва, тъй-като същият брой деца се раждат, но на по-малък брой жени.

Но, реално, няма никакво вдигане на раждаемостта и дори има сериозен спад.

Заключение

Кирил Петков лъже открито, тъй-като коефициентът на плодовитост, който цитира, не демонстрира по никакъв начин растеж на раждаемостта - а само спада на населението, отчетен от преброяването на населението на НСИ през 2022 година.

Раждаемостта продължава да спада и достига рекордно ниски нива.

Откритата лъжа на Петков рискува да навреди на една от най-критичните теми за България, от която зависи нашето бъдеще - демографската катастрофа, която върви с пълна сила и е достигнала до нива, при които се раждат под 50,000 деца всяка година.

Източници

НСИ коефициент на раждаемост -

https://www.nsi.bg/bg/content/2968/коефициент-на-раждаемост-по-статистически-райони-области-и-местоживеене

НСИ раждания - 

https://www.nsi.bg/bg/content/2956/раждания-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол

Индекс на болниците - 

https://clinica.bg/27452-rajdaniqta-prez-2023-g-

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари