На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Автомобил помете пешехоци в центъра на Токио

Жълт предупредителен код за силен вятър е обявен в 18 области

Антон Вълев, Национална аптечна камара: Едва 25% от аптеките са готови да се включат в новата система за лекарствата

Ивайло Калфин: Никой не очакваше, че Тереза Мей ще загуби вота за Брекзит с такъв резултат

Трилър в Гърция: Назначиха охрана на депутата от „Потами“, който ще гласува за Ципрас

Андрей Ковачев: Вотът срещу сделката за Брекзит е катастрофа

От днес шофьорите без винетки ще бъдат глобявани

Мишел Барние: ЕС остава непоколебим по споразумението за Брекзит

15 жертви след атака на ислямисти над хотел в Кения

Депутатите гледат предложението на кабинета за преговори със САЩ по закупуването на F-16

Путин: ЕК да гарантира, че няма да провали продължението на „Турски поток“ през Европа

Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие днес

Слънчево и ясно време днес

Фалшиви биохрани ни пробутват в магазините Не отнемат разрешителни, а правят забележки

Не е задължително продуктите, които не отговарят на определението био, да бъдат изтегляни от търговската мрежа.

Липсва ефективен контрол, категорични са от Сметната палата

Фалшиви биохрани без проблем ни пробутват в магазините. Това е основният извод, който може да си направи всеки, който прочете доклада на Сметната палата за контрола върху сектора.

Интересите на потребителите не са защитени, категорични са проверяващите. Причината е в занижения контрол и липсата на комуникация между ресорните институции – Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните и Държавен фонд “Земеделие”. Според нормативната база, действаща в периода на одита, ако в храни, продавани като био, бъдат открити пестициди или ГМО, на производителя и на търговеца се прави само забележка. Не е задължително продуктите, които не отговарят на определението био, да бъдат изтегляни от търговската мрежа.

Занижените наказания при нарушения водят до риск от попадане в търговската мрежа на храни, които не отговарят на етикета за био, въпреки че се продават на съответната значително по-висока цена, става ясно от доклада.

Продукцията може да бъде смесена с небиопродукти по веригата.
Продукцията може да бъде смесена с небиопродукти по веригата.

Контролиращите органи в периода не са отнемали сертификати, независимо от това колко сериозни са били нарушенията, а вместо това са давали единствено предписания. При това никой не е следил дали тези писмени препоръки се спазват. Когато дадена стока, която не отговаря на критериите за био, е трябвало да бъде изтеглена от пазара, се е разчитало на добрата воля на търговеца предписанието да бъде изпълнено, но дали това реално е направено не става ясно. Не може да се провери и доколко съвестно контролиращите са си свършили работата, тъй като няма задължение проверяващите да описват кога и от кой е извършен контролът.

Изводът на експертите от Сметната палата е, че липсва и контрол върху проверяващите. Освен това те не са задължени да подписват декларации за конфликт на интереси, което наред с това че едни и същи нарушения се третират по различен начин, може да се приеме като предпоставка за корупция.

Едва 1% от търговците и производителите на биохрани са проверявани, като ограничението е нормативно прието, времетраенето на проверките не е достатъчно и липсват изненадващи такива извън плановите, се посочва още в доклада на Сметната палата. Експертите, изготвили доклада подчертават, че липсва всякакъв контрол върху предлаганите онлайн биохрани, както и за тези, продавани в заведенията за обществено хранене, тъй като те остават извън обхвата на нормативната база.

Потребителите няма откъде да получат информация и кои са търговците и производителите в страната, които имат сертификат за биохрани. Броят на регистрираните такава през 2016 г. е бил 7262. Липсва обаче информация за всички обекти в страната, които предлагат биохрани и продукти, което затруднява както клиентите при избора им, така и самите проверяващи. Освен това липсва информация за това кои сертификати са отнети от земеделското министерство, се подчертава в одита на Сметната палата.

 

Практика

Без посещения на място

Служители на областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните (ОДБХ) са издавали предписания за предполагаеми нарушения без да посещават обектите на място, показва още докладът на Сметната палата. От общо 31 издадени предписания, 25 са без извършени проверки на място и без законово основание, става ясно от одита. Вместо това служителите са изпълнили задълженията си проформа, връчвайки предписания на големи търговски обекти във връзка с одит на ЕК. След това не са проследили дали тези препоръки са спазени. В друга ОДБХ, въпреки че са констатирани всички възможни нарушения относно неправомерно поставяне на биознак и неправилно съхранение, не са съставени актовете, които предписва законът.

 

Риск за имиджа ни зад граница

50% от разследванията по евросигнали се бавят

02-04Между 2 и 10 месеца са се забавили половината проверки по евросигнали за намерени при анализи нарушения и нередности или наличие на остатъчни количества от забранени вещества в родни биопродукти. Това показва проверката на Сметната палата относно реакцията на родните институции при нотификации, получени по електронната информационна система за биологично земеделие (OFIS). Това забавяне води до риск неотговарящите на критериите стоки и храни да бъдат реализирани в българската търговска мрежа, далеч преди проверяващите да започнат своята работа. В определени случаи забавянето може да доведе и “до необосновано негативно отношение спрямо български продукти зад граница”, се казва в одита на Сметната палата, който се отнася за контрола в периода от 1 януари 2015 г. до 30 юни 2016 г. По време на изготвяне на доклада министърът на земеделието е издал заповед, която цели да подобри работата при подобни сигнали, пише още в одита. Според документа липсва и яснота кой трябва да се погрижи клиентът да бъде информиран, което води до липса на прозрачност и е в ущърб на потребителите.

 

Новите правила

При замърсяване отнемат лиценза

Проверките по европейски сигнали за нередности при биохраните се бавят.
Проверките по европейски сигнали за нередности при биохраните се бавят.

Новите европравила за биохраните, одобрени от Европейския парламент, трябва да влязат в сила от януари 2021 г. Те ще са значително по-строги от сегашните. При подозрения за наличие на пестициди или тор, ще се забранява крайният продукт да носи названието “био”. Производителят пък ще може да загуби сертификата си, ако се докаже, че тези вещества са използвани умишлено. Задължителни ще са стриктните проверки по цялата верига на доставките, която ще се извършва на място минимум веднъж годишно. Малките производители ще се сертифицират по-лесно като ще се издават групови разрешителни.

 

Слави Трифонов, председател на Националната био асоциация:

Проблем са продуктите без документ

02-11Проблем на пазара е предлагането на продукти, обявени като “био” или “органик”, без реално производителите да имат сертификат за биопроизводител, коментира за “Труд” Слави Трифонов, председател на Националната био асоциация. Според него контролът върху тези храни е недостатъчен и той трябва да бъде засилен от страна на Министерство на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните. “Тези производители дори не знаят какво означава един продукт да е био. Например най-трудно е да се получи сертификат за меда, защото изследването за антибиотици струва 2-3 хил. лв. Никой не го прави в България”, категоричен е Трифонов. В същото време системата за контрол и сертифициране на биопроизводителите отговаря на европейската, посочи той.

 

По идея на „Труд”

Правят мониторинг на онлайн магазините

Сертифицира се стопанство, а не продукт

Богомил Николов
Богомил Николов

Благодарение на идеята на “Труд” Българска национална асоциация “Активни потребители” ще направи мониторинг на предлаганите онлайн храни, които се рекламират като био. Това заяви пред “Труд” председателят на организацията Богомил Николов. Резултатите от проучването ще бъдат готови през есента, обясни той.

Според него основният проблем при разпознаването на това дали един продукт или храна наистина са полезни и отговарят на очакванията на клиента, е че според закона като био се сертифицират стопанства, а не отделни продукти. Така продукцията може да бъде смесена с други добавки по веригата, обясни той. Това прави контролът по-труден.
Най-голямото наказание за некоректните търговци и производители обаче не е глобата, а публичността, подчерта Николов. Според него е редно информацията за това кои са некоректните на пазара да се качва регулярно онлайн. При такъв списък некоректните ще бъдат санкционирани директно от купувачите, както се прави в Европа, обясни Николов. Към момента липсват доклади на БАХБ за това кои са нарушителите, а одитите й не са публични и са без конкретни данни. Друга нередност, която трябва да се изчисти законово е фактът, че всеки може да включи в името на фирмата си названието био, без да е задължително да продава такива продукти или да има сертификат. И това заблуждава потребителите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.