Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Фалшиви новини за децата* Не се отнемат деца по анонимни сигнали

Позиция на Министерството на труда и социалната политика

В последните месеци сме свидетели на ежедневно разпространяване на неверни и манипулативни твърдения в публичното пространство, чиято цел е да се внуши страх и паника сред родителите чрез демонизиране на образа на социалните работници и да се разруши доверието в системата за закрила на детето. Става въпрос за същите социални работници, благодарение на които през 2018 г. е предотвратено изоставянето на 1733 деца.

Поредната порция фалшиви новини бе разпространена от Асоциация „Общество и ценности“ чрез погрешно и тенденциозно интепретиране на промени в законодателството в областта на закрилата на детето, които бяха публикувани в. „Труд“ от 10 юли т.г.

Министерството на труда и социалната политика възразява срещу безотговорното разпространение на подобни неверни твърдения и заявява, че промените в законодателството не дават нови правомощия и основания за настаняване на дете извън семейството.

Колкото и лъжи да се кажат относно действащо от години, невлязло в сила или неприето законодателство, безспорна истина е, че няма как да се прилагат законови текстове, които не съществуват. Няма как да се реализира невярното твърдение, че ще „се отнемат деца след анонимни сигнали“. От 13 г. е регламентирано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при основания, определени в закон и подлежи на съдебен контрол.

Законът за закрила на детето (ЗЗД) и другите закони не дават права на социалните работници за „влизане“ и „претърсвания на домовете“. Неверни са и твърденията за „изземване на държавни функции от частни фирми (НПО)“. Напротив – чрез приемането на Закона за социалните услуги (ЗСУ) държавата по-сериозно припознава своите функции за контрол на предоставянето, финансирането и качеството на социалните услуги за защита на децата и възрастните. Основен доставчик на социалните услуги и след приемането на закона остават общините. Единствено те могат да възлагат социални услуги на частни лица. Този принцип е от 17 г. и е запазен в ЗСУ.

През 2018 г. едва 15,6% от социалните услуги са възложени на частни доставчици и НПО.

Със ЗСУ за първи път се въвеждат финансирани от бюджета безплатни услуги за всички родители (и бъдещи). Законодателството регламентира, че социалните услуги се предоставят съобразно желанието и личния избор, т.е. всеки човек ще има право да избере доставчика на услуга, която желае.

* Заглавието е на редакцията

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.