Фандъкова - машинист на първия метровлак от третата линия (СНИМКИ)

Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа първия пристигнал у нас влак, предвиден за третата метролиния, която в момента се строи. Кметът дори седна на мястото на машиниста. Влаковете на фирма Siemens, които ще пристигнат у нас, са 20.

Те ще могат да се движат без машинист, но за целта трябва да бъде използван специален софтуер. На първо време влаковете ще се движат с машинист, но при липса на кадри ще могат и без. Дори при тази опция трябва във влака да има отговорно лице. Метроспирките ще бъдат обезопасени със специални прегради. Целта е и безопасност на пътниците, и предотвратяване на случаи, в които хора се хвърлят пред влака. На една от спирките днес бе предотвратен подобен инцидент, съобщи шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев.

Влаковете нямат камери в тях, а такива на вратите. Нямат и рампи, защото подът е нисък и удобен и няма нужда от тях, смята Братоев. В самите мотриси има специални места за хора с увреждания. Един от новите влакове струва над 5 млн. евро. Вторият от тях идва на 16 юни, а третият-на 2 август. Всички 20 влака трябва да пристигнат до края на февруари 2019 г. Новото метродепо в "Земляне" е готово на 75%. Очаква се то да е готово до края на годината.

"На първият етап от 8-те километра и първите 8 метростанции на третата линия изпълнението е около 70%, като над 3 км. от тунелите вече са прокопани от тунелопробивната машина. Тя тръгва към станцията на бул. "Патриарх Евтимий". Работи се в срок. Пусковият срок на първия етап от 8 км. и 8 метростанции е есента на следващата година. Вторият етап е 4 км., които се изграждат до Околовръстният път и "Горна баня" ще са готови в началото на 2020 г. Тази отсечка от третата линия ще обслужва 130 хил. пътници на ден", съобщи Фандъкова. Третата линия ще спести 11 хил. т. вредни газове годишно. С въвеждането й по софийските улици дневно ще се движат 14 хиляди коли по-малко.

Ул. "Житница" при метродепото ще бъде изцяло обновена следващото лято.

По-късно Фандъкова и Братоев инспектираха строящата се станция на метрото на кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов". На метростанция бул. "България" вече започна монтирането на релсовия път. До септември ще бъдат монтиани 2 км. релси от кв." Красно село" до Медицинска академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България