Фандъкова: Над 60 литра на квадратен метър са паднали в южните части на София снощи (ВИДЕО)

Снимка: Забелязано в София

Проливен дъжд в някои райони, придружен и от градушка, доведе до сериозни проблеми в столицата снощи.

https://www.facebook.com/robertPupesha/videos/3734900593203810/
https://www.facebook.com/antoniyadimittrova/videos/3375485315815751/

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде подробна информация за последиците и засегнатите места.

"По данни на Националния институт по метрология и хидрология около 50 литра на кв. метър за около час на "Орлов мост". Това означава, че в южните квартали са били над 60 литра", заяви кметът на София. За кратко време се покачиха нивата на реките - Перловската и Слатинската река излязоха в участъци - Перловската река излезе в участъка при моста на ул. "Шипка".

На терен са всички екипи за почистване на улиците, на местата, където са се събрали наноси, листа. До обяд трябва да се почистят шахтите заради очакваните валежи следобед. В момента екипите работят на няколко места - "Лъвов мост", транспортния тунел, също така в две болници работят екипите на пожарната.

https://www.facebook.com/deo.deyanov/videos/10218358764780640/UzpfSTEyMzgwNjg4NTA6MTYwMDc3NjU1MzQxNTI1Nw/

Градският транспорт се движи нормално по обичайните си маршрути, с изключение на линия 63 - автобусът минава по улица "Пушкин". Всички останали места са напълно проходими.

Получени са над 430 сигнала за спряно електричество. "В момента има 5 трафопоста със спряно електроподаване в няколко квартала", уточни Фандъкова. По нейна информация, до обяд навсякъде ще бъде възстановено електричеството.

Общо сигналите на телефон 112 през нощта са били около 700.

"Има един леко пострадал в кв. "Гоце Делчев", мълния ударила покрива на търговска сграда и го е наранила. За по-малко от час водите се оттекоха. Има много запушени шахти заради натрупана листна маса", съобщи Фандъкова.
 
"Критично беше положението в 4 метростанции, сега те са отводнени, в момента се работи напълно нормално. В новата метростанция в Овча купел се отстраняват повреди от наводненията", информира кметът. 
 
В болница "Надежда" още се извършват отводнителни действия, имаше щети и в "Пирогов". Всички големи булеварди имаха наводняване. Между 21:15 и 02:30 са получени над 600 сигнала, около 4:30-5 часа обстановката се е успокоила. Театър Сълза и смях също още се отводнява.

Коментари

Задължително поле