Фандъкова: Тестът за пренос на водата е успешен

Кметът увери, че столицата няма да остане на сухо

300 л/сек. минават през резервоар „Мало Бучино” без проблем към Перник

Няма проблем количеството вода да се увеличи до 420 л/сек

„Нивото на водата в яз. „Бели Искър” се следи в реално време. Вече са направени и тестовете дали през водната система на София могат да минат допълнителни 300 л/сек”. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която се запозна с водните ресурси в язовира в Контролния център на Софийска вода в Бистрица.

Фандъкова увери, че няма опасност градът да остане без вода и коментира, че политическите лица, които плашат обществото се заиграват с темата с цел да трупат партийни дивиденти.

Изпълнителният директор на „Софийска вода” Васил Тренев увери, че тестът за водоподаване към Перник през резервоар „Мало Бучино” е успешен. Той бил проведен миналата седмица, в четвъртък.

„Обикновено водните количества са 100 л/сек. Увеличихме ги до 420 л/сек и всички съоръжения работят нормално. Ще можем да подадем вода при изграждане на тръбата”, заяви пред кмета на София и медиите Васил Тренев.

„За мен е важно във всеки един момент хората да знаят какво се случва по мрежата. В ситуацията днес е важно гражданите да знаят, че „Софийска вода” управлява с контролен център авариите, помпените станции и се контролира целия процес”, изтъкна Фандъкова. Тя припомни, че съветниците от комисията по инженерна инфраструктура и благоустройство към Столичния общински съвет /СОС/ също са поканени да посетят контролния център на „Софийска вода”.

Шефът на „Софийска вода” обясни, че денонощно следят цялата ВиК мрежа на София. „Рилският водопровод минава над Железница, Бистрица, Бояна и продължава до резервоар Мало Бучино. Не се налага някой физически да върти кран, от този център се променя налягането по ВИК мрежата на София”, обясни Тренев.

Коментари

Задължително поле