Фандъкова посети варшавската инсталация за ток от смет

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на отпадъци във Варшава. Инсталацията в полската столица в момента е с капацитет 60 хил. т/г., а с обновяването се планира капацитетът да достигне 305 хил. т/г. Варшава, както и София, кандидатства за съфинансиране от Европейската комисия. В София се планира изграждане на инсталация за прозводство на енергия от боклук.

Проектът за разширение на съоръжението за изгаряне на отпадъци на Варшава е на стойност 500 млн. лв. „Действащата инсталация работи от 2000 г., като трябваше да отговорим на недоверието на част от хората, свързани с работата и чистотата на въздуха. Сега данните показват, че няма проблеми с това, дори въздухът е доста по-чист. Жителите на Краков, Познан, Бидгошч, където също вече действат инсталации за изгаряне, се убедиха, че няма никакъв проблем“, заяви шефът на общинската компания във Варшава за управление на отпадъците Пьотр Лешчжински. Инсталацията произвежда топло- и електроенергия и работи със суха система за третиране на димните газове.

На територията на Варшава работят още няколко съоръжения за управление на отпадъците, като те също са изградили и завод за механично-биологично третиране на отпадъците, какъвто от 2015 г. работи и в София. Компанията, която отговаря за третиране на отпадъците във Варшава, е 100% общинска собственост, какъв е и моделът, който следва в София. В Полша работят около 120 инсталации за механично-биологично третиране на отпадъците. В инсталацията на Варшава се изгарят смесените битови отпадъци, които преди това са преминали през процес на сепариране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България