Фандъкова: Третата линия на метрото ще намали вредните емисии с 90 хил. тона годишно

В периода 2007- 2014 г. София е реализира проекти на обща стойност 3 млрд. лв., като 2 млрд. от тях бяха безвъзмездни евросредства. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на конференция „Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“.

Кметът на София поясни, че в настоящия програмен период Столична община е защитила около 1 млрд. евро европейски средства, по-голямата част от тях са за метрото.

По думите й безспорно най-големият проект със значение както за по-добрия градски транспорт, така и за подобряване на околната среда и качеството на въздуха, е метрото. Кметът на София обяви, че през миналия програмен период в него са инвестирани общо около 450 млн. евро.

„Най-важното обаче е, че строителството на метрото не спира. То продължава и в новия програмен период. Това беше и първият проект, финансиран от ЕК. Започваме и същинското строителство на участъка от метрото в „Овча купел“, каза кметът на София.

Фандъкова съобщи, че утре ще бъде даден официален старт на същинското строителство на нови 3,8 км метролинии и 4 метростанции, заедно с буферен паркинг и интермодална връзка София–Перник.

Тя посочи, че като се прибави и строителството на останалите 8 км, започнали през 2016 г., се очаква през 2019 г. да се завършат общо 12 км.

„Нови 130 хил. души дневно да използват най-удобния и екологичен градски транспорт. Със строителството на третата линия очакваме общо намаляване с 90 хил. тона годишно на вредните емисии във въздуха и да подобрим чувствително градския транспорт. Метрото да заеме половината от дела на градския транспорт“, поясни Фандъкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България