Фарадж и Мей с равни шансове за Евровота

Фарадж представи още в петък нова партия с готова листа за ЕП

Осем партии тръгват с Брекзит към ЕП

Джереми Корбин води с 24 на сто

Само дни след решението на Съвета на ЕС от 11 април да отложи датата за Брекзит “плаващо” до 31 октомври, с което Великобритания да се окаже задължена да произведе избори за Европейски парламент между 23 и 26 май, първите социологически проучвания в Албиона сочат, че партията на консерваторите на министър-председателял Тереза Мей ще има сериозни затруднения да убеди избирателите в посланието си.

Това показват официални данни на платформата за допитвания “Югов” (YouGov), цитирани от електронното издание на “Политико” за Европа. Допитването е първо по рода си в контекста на обявените предстоящи европейски избори във Великобритания.

Информацията идва по-малко от два дни, след като британският евродепутат Найджъл Фарадж обяви в петък създаването на новата “Партия за Брекзит”, която излезе вече с пълна листа кандидати за членове на ЕП. Изпреварвайки която и да е от утвърдените британски политически институции. Съгласно резултатите на “Югов” фаворит през май в предпочитанията на британските избиратели ще е листата, която се очаква да обяви лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин с 24 на сто.

По петите го следват с еднакви показатели консерваторите на Тереза Мей и “Партията за Брекзит” на Фарадж с равен резултат около 15 % от потенциалните гласоподаватели. ЮКИП, с която британският евродепутат “изгря” преди две десетилетия се класира с около 14 % от вероятните гласове между второто и третото място.

Засега се предполага че осем партии ще имат шансове за място в ЕП отвъд представените досега четири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа