Фарове със 168 LED елемента

Opel Insignia въвежда още по-модерна светлинна система

Освежен външен вид, модернизирани задвижващи системи и серийни LED фарове получава Opel Insignia за новата моделна година. Второто поколение на модела е на пазара от 2017 г. насам и сега претърпява серия обновяващи процедури в двата си варианта на лимузина (Grand Tourer) и комби (Sports Tourer).

След фейслифта автомобилът изглежда по-спортно и елегантно, с още по-силно подчертана ниска и широка мускулеста каросерия. За това излъчване допринасят тесните LED фарове с иновативна технология. Характерният светлинен почерк и най-модерните функции за осветяване на пътя в последните години са една от отличителните черти на моделите на Opel. А като флагман в гамата Insignia е носител на всичко най-добро от технологичния арсенал на германския производител.

Още в базовото си изпълнение моделът ще разполага с LED фарове. В зависимост от оборудването те варират от енергоспестяващи LED светлини до нови адаптивни интелигентни пикселни LED светлини, съставени от 168 светодиода (по 84 на фар) вместо досегашните 32 (по 16 на фар). Тези 84 LED елемента на фар са подредени в три реда в тесните корпуси заедно с модулите за светлини в завой, късите светлини и характерните LED дневни светлини. Високотехнологичната система осигурява по-спокойно и безопасно шофиране в тъмната част от денонощието с много по-бърза реакция и прецизност при непрекъснато променящите се условия на пътя. Интелигентното управление на светлинния сноп и неговата интензивност се адаптират постоянно с цел идеално осветяване на платното, без да се заслепяват останалите участници в движението.

В рамките на хилядни части от секундата светлинният поток се регулира от софтуер, свързан с два управляващи модула. Единият работи с данните от челната видеокамера, а другият – с предните фарове. Големият брой светодиоди спомага за по-прецизна и точна настройка на светлината. Осветената площ е по-голяма, а останалите коли в на пътя се „заобикалят“ от светлинния поток, без да се стига до заслепяване. Обхватът и насочването на светлината зависят от конкретната обстановка на пътя и околната територия. Гамата от различни функции се простира от светлини за завой и лошо време, през градски и междуградски светлини, светлини за магистрала до специален режим светлини за паркиране. При движение с висока скорост на магистрала при леви завои светлинният поток достига по-надалеч отляво, за да освети по-отдалеч пътните знаци, а на десни завои се осветява по-надалеч дясната зона.

През 2009 г. при появата си Insignia бе определена за кола на годината в Европа. Оттогава са произведени повече от 1,2 милиона екземпляра от първото и второто поколение. За обновения модел от Opel обещават още по-добра ефективност и икономичност по отношение на двигателите на бензин и дизел. Промененият дизайн на предницата акцентира върху динамичния характер на автомобила. Тесните хоризонтални линии във външния дизайн продължават и в оформлението на интериора, рафиниран с елегантни хромирани акценти. Opel предлага сертифицирани ергономични седалки за предните места, както и отваряне на багажника на комбито с движение на крака под задната броня.

 

 

Повече онлайн услуги и функции

Гамата от съвместимите с платформите Apple Car Play и Android Auto инфо-развлекателни системи в Insignia ще включва пълен спектър мултимедии. Върховата Multimedia Navi Pro предлага множество свързани услуги. Пътуването става по-спокойно и приятно благодарение на информацията за трафика в реално време, онлайн актуализацията на картовите данни и превантивната функция за водене по маршрута на базата на непрекъснато актуализираща се информация. Нови графични символри придават на навигационния екран по-свеж и модерен вид.

Функцията за аварийно обаждане E-Call се активира автоматично при инцидент, когато се задействат устройствата за затягане на коланите или въздушните възглавници. Тогава автоматично се подава сигнал до спасителните служби с точната координация на автомобила. Водачът може да извика помощ и с натискане на червения авариен бутон.

 

 

Цифрова камера за заден ход

Обновеният модел Insignia разполага с множество иновативни технологии като цифрова видеокамера за обратно виждане. Нейната работа е свързана с функция на системата за предупреждение при приближаващ страничен трафик при движение на заден ход. Тази функция повишава безопасността, като намалява риска от сблъсък заради лоша видимост при маневриране или излизане от паркомясто. Радарни сензори установяват наличието на движещи се обекти в зоната зад автомобила на 90 градуса вляво и в дясто на разстояние до 20 метра. При опасност водачът чува звуков сигнал и вижда информация на екрана на таблото.

Наред с това Insignia е оборудвана с широка гама от системи за безопасност като предупреждение за опасност от челен сблъсък с функция за автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци. Водачът няма нужда да сваля поглед от пътя, за да се информира за работата на автомобила, тъй като вижда основните параметри на Head-up дисплей на челното стъкло. Движението в избраната лента се подпомага от електронен асистент. На магистрала шофьорът може да се довери на адаптивния круиз контрол с функция за аварийно спиране. Системата разпознаване на пътните знаци обостря вниманието към ограниченията на скоростта. Паркирането се улеснява и от асистента за направление към избраното паркомясто.

Пътниците имат богати възможности за комуникационна свързаност благодарение на модерните инфо-развлекателни системи с цветни сензорни екрани. Мобилни телефони се зареждат безжично на специално гнездо в централната конзола.

Коментари

Задължително поле