Феминизъм на стероиди

Линда Хамилтън се завръща като Сара Конър

Културната война срещу “токсичното мъжество” продължава в премиерната тупалка “Терминатор: Мрачна съдба”. Време беше и тази мускулеста и мъжкарска сага да премине терапия с естроген.

Шестият филм от франчайза притежава ясна идеологическа рамка и посока. Още първото рекламно изображение ни показа три жени, които гледат лошо сякаш току-що са чули как някой мъж им е поръчал да му направят сандвич.

Линда Хамилтън се завръща към бранда след като облагороди единствените наистина качествени филми в сагата - “Терминатор” и “Терминатор 2”. Линда отново ще бъде Сара Конър - майката, превърнала се в свиреп воин, за да се изправи срещу масивни кибернетични убийци, пратени от бъдещето да очистят нейния скъп син. Сара Конър на Линда Хамилтън беше и олицетворение на качествения феминизъм от осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, ако изобщо е удачно да се даде подобна формулировка.

В първите два филма Конър предложи органичното женско присъствие, което комбинираше елегантност и агресия. Тя беше образа на наранената майка, която е готова да убива, за да запази потомството си, а оттам и да спаси цивилизацията.

Сара Конър на Линда Хамилтън е превъзходна женска, която може да доминира мъжките без да цитира нео-марксистки трактати и да крещи за “сошъл джъстис”.

Две десетилетия по-късно ситуацията е драматично различна. Дамите в “Терминатор”

не са просто интересна и важна част от богатия свят на научната-фантастика. Те са център на цялото произведение, отправна точка на маркетинговата кампания и сочен политически сигнал за жадните за пропаганда издания.

Либералните медии изпаднаха в екстаз. “Първият поглед към продължението на “Терминатор” доказва, че бъдещето принадлежи на жените” беше еуфоричното заглавие EW. Водещи журналисти и критици се надпреварваха да хвалят решението новият “Терминатор” да мине без тестостерон.

Арнолд Шварценегер се завръща в иконичната си роля на Т-800, но този път е в периферията на напомпаната и късо подстригана Макензи Дейвис, която е нещо като героично и свръхспособно женище, готово да рита сексистки задници.

Коментари

Задължително поле