Фермерите получиха 500 млн. лв. предсрочно

Фонд „Земеделие” изплати субсидиите за обработваема площ

Държавен фонд „Земеделие“ изплати половин милиард лева на земеделските стопани. За пръв път фермерите у нас получиха директните евросубсидии за обработваема площ още през декември. Общият бюджет за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ е в размер на 741 млн. лева. Изчисленията са извършени по индикативна ставка от 198 лв./хектар, уточниха от фонда, който е сертифициран като разплащателна агенция на европарите за земеделие.

Окончателната ставка по схемата ще бъде определена след актуализирането на данните за допустимите за подпомагане площи и изчистване на евентуално двойно заявени за субсидиране площи.

От средствата ще се възползват 41 840 земеделски стопани

Кандидати, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели не е приключила, няма да получат плащане, преди да са финализирани проверките на условията за допустимост, освен в случаите, в които заявените площи по схемата са били обект на контрол на място от страна на Техническия инспекторат на фонда, уточниха от ведомството.

Оттам допълват, че на останалите кандидати ще им бъде извършена оторизация след предоставяне на данните. Тогава ще бъде публикувана и информация за обхвата на предварителния специализиран слой  с площите, допустими за подпомагане, и ще бъде задействана процедурата по подаване на възражения.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес