Фестивалът „Софийски театрален салон” ще се проведе от 16-ти до 27-ми март

Фестивалът „Софийски театрален салон”, организиран от Съюза на артистите в България и Столична община, ще се проведе от 16-ти до 27-ми март. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 12-та поредна година.

Откриването на основната програма ще се състои на 16 март от 19:00 ч. на сцената на общинския театър „София” с представлението „Анна Каренина” – драматизация и режисура Николай Поляков. В седмицата, предхождаща връчването на Наградите „Икар”/ връчват се в Световния ден на Театъра на 27-ми март/, любителите на театралното изкуство могат да видят над тридесет представления.

Съпътстващата програма включва изложба, посветена на големия актьор Григор Вачков, по повод 85-годишнината от рождението му. Изложбата Григор Вачков: „Аз искам да играя нечовешки роли!“ ще бъде експонирана в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”. Официалното й откриване е на 20 март (понеделник) от 17:00 ч.

На 23 март (четвъртък) от 11:00 ч., в Американски център на Столична библиотека /пл. „Славейков №4А/ ще се състои дискусия, посветена на актьора, организирана от Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза на артистите в България.

Поредица от уъркшопи за актьори, студенти и професионалисти, с участието на Галин Стоев, доц. Снежина Петрова, д-р Ани Васева, Леонид Йовчев, Галя Костадинова съпровождат фестивала. Проявите ще се състоят в Червената къща в периода 21 – 26 март от 10:00 ч. до 14:00 ч. На 24 март (петък) в Сити Арт Марк Център от 18:00 ч. е представянето на книгата „Артисти със сребро в косите. Истински истории“.

Обичаните от всички „Артисти със сребро в косите“ са събрали в над 300 страници изключителни истории, спомени и разкази за своите роли, съдби, както и за любимите си преподаватели. Книгата се издава с подкрепата на издателство „Пощенска кутия за приказки“ и Съюз на артистите в България.

На 25 март (събота) от 11:00 ч. пред Столичния куклен театър на ул. "Гурко" №14 с улична акция с участието на актьори от театъра, цирк "Балкански" и музиканти от Джаз формация «София» ще бъде открит Кукленият Софийски театрален салон.

Спектакълът "Малката кибритопродавачка" по Ханс Кристият Андерсен, драматизация и режисура Тодор Вълчев, ще бъде представен пред малките зрители в салона на театъра с две представления от 10:30 ч. и 12:00 ч.

На 21 март (вторник) от 18.00 ч. ще се състои и Церемонията по връчване на Наградата „Сивина”, която отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ – УНИМА – България. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България.

Под купола на Цирк „Балкански” в парк „Възраждане” на 27 март – Международния ден на театъра, ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР. Режисьор и сценарист е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова.

Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство. Награда Икар за цялостен принос към преподавателската дейност ще бъде присъдена на проф. Цветана Манева, награда Икар за чест и достойнство - на актрисата Гинка Станчева, Икар за изключителен творчески принос към българския театър ще получи актьорът Руси Чанев.

Визията на Софийски театрален салон и Наградите ИКАР през 2017 година е свързана с 95-ия рожден ден на голямата актриса Стоянка Мутафова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България