Фигуристка запали огън в леда

Снимка БОК, Костадин Андонов

С ефектно шоу и с призив за мир и обединение бяха открити зимните игри пред 35-хиляди зрители на Олимпийския стадион в Пьонгчанг. Именно на това послание бе подчинена и цялата церемония. Обединеният тим на Северна и Южна Корея излезе с двама знаменосци, развели флага на Корейския полуостров. А малко преди кулминационния момент със запалването на огъня, на последен пост на щафетата бяха 2 състезателки от сборния хокеен отбор на двете Кореи. Честта да запали жертвеника бе поверена на една от най-изявените и влиятелни спортистки на домакините – фигуристката Ю На Ким. Олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014 е дарила над 2 млн. евро за благотворителни каузи.

Най-много емоции предизвика Парадът на нациите, в който България дефилира под №32. Обикновено делегацията ни е сред първите страни при презентацията, но сега излизането бе според корейската азбука. Знаменосецът Радослав Янков не скриваше вълнението си, че е получил честта да развее трибагреника. Очакванията за мразовити температури не се оправдаха. Термометрите на стадиона показваха минус 1 градус. И поносимият студ не уплаши спортистите от по-топлите страни. Представителите на Бермудския остров не изневериха на облеклото си. Появиха се по бермуди и без шапки. А единственият състезател от Тонга бе още по-смел. Пита Тауфатофуа отново бе по джапанки и гол до кръста, намазан с масло, както бе и на летните игри Рио 2016. Тогава той стартира на таекуондо, а сега ще дебютира в ски бягането.

„Скъпи спортисти, сега е вашият ред – заяви президентът на МОК Томас Бах. - Това ще бъде състезанието на живота ви. През следващите дни светът ще търси вдъхновение от вас за да живеем заедно в мир и хармония, независимо от всички различия, които имаме. Единственият начин наистина да се насладите е да уважавате правилата и да останете чисти. Всички бяхме трогнати от прекрасния жест на Северна и Южна Корея и ще се присъединяваме към този призив за мир. Сега тук, с марша си заедно, те изпратиха мощно послание за мир по света.“

Веднага след тази патетична реч президентът на страната-домакин Мун Джей Ин обяви XXIII олимпийски игри за открити.

Коментари

Задължително поле