Филмови шедьоври за войната и мира във Френския институт

„Голямата разходка“

От Ален Делон до Луи дьо Фюнес и Бурвил

Специална селекция за отпечатъка на историята

Прожекции през юни в петък и събота

По повод форума “Изправени пред войната - Европейски диалози” от 12 до 15 юни в София и Пловдив, и 80-годишнината от Десанта в Нормандия, публиката в зала “Славейков” ще има възможността да открие или преоткрие емблематични филми, вдъхновени от велики моменти в историята. Зрителите ще усетят силата на връзката между миналото и настоящето, подчертавайки важността на опазването на мира и свободата.

Селекцията на Френския институт започва този петък, 7 юни, от 18:30 часа, с прожекция на “Сбогом, господин Хафман” на Фред Кавайе с Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински, Матилд Бисон, Пиер Реджани др.

Ето я и историята: “Париж, 1941 г. Франсоа Мерсие е най-обикновен човек, който се стреми единствено да създаде семейство с Бланш, жената, която обича. Той работи за талантливия бижутер Хафман. В условията на германската окупация двамата мъже няма друг избор, освен да сключат споразумение, чиито последици ще променят съдбата им през следващите няколко месеца... “Сбогом, господин Хафман” е драматична и вълнуваща история, която проследява отпечатъка на историята върху живота на трима души.”

В събота 8 юни, от 19:00 часа е “Господин Клайн” на Джоузеф Лоузи, с участието на легендарни имена като Ален Делон, Жана Моро, Франсин Берже, Жулиет Берто, Жан Буиз. Ето го и сюжета: “Париж, 1942. Робърт Клайн е успешен търговец на произведения на изкуството, който печели от отношението на френското правителство към своите еврейски граждани. За да избегнат депортирането в Германия, евреите са принудени да продават съкровищата си на безскрупулни хора като Клайн. Един ден Клайн получава еврейска брошура, адресирана до него. Той решава да разгледа брошурата и открива, че има друг г-н Клайн, който се е заел да обърка самоличността им, за да прикрива собствените си антинацистки дейности. Клайн е твърдо решен да открие с какво се занимава неговият съименник до такава степен, че да приеме самоличността му. По този начин той рискува да бъде арестуван вместо човека, който преследва...”

Задължително заглавие е и класиката “Голямата разходка” с Мари Дюбоа, Луи дьо Фюнес, и Бурвил. Филмът представя героично-комичен епизод от Втората Световна война. Или как типични французи от средната класа вземат под крилото си британски летци, чиито бомбардировач е свален над Париж. “Голямата разходка” държи абсолютния зрителски рекорд във Франция с над 17 милиона продадени билети. Филмите са на френски с български субтитри. Всички филми са със субтитри на български език. Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино