Филмов празник с френски комедии

“21 нощи с Пати”

Хумор и красота от страната на изкуството и любовта в София

Eвропейското кино продължава през пролетта и лятото

Прожекции в зала “Славейков”

Качественото европейско кино е тук, за да ни напомни, че не всичко е американски комиксови филми за супергерои с латексови костюми или пък пандемична параноя. Френската комедия е един от символите на континенталната култура и през десетилетията винаги е привличала публика с истории, образи, гледки, незабравими кадри и реплики.

А сега в София е разгърнат цял месец на комедиите с нови заглавия, подбрани от Френския институт. Зала “Славейков” в центъра на столицата отново е отворена и предлага прожекции при спазване на всички санитарни мерки. До 6 март киното ще бъде територия на френския хумор.

В съботната вечер, 20 февруари, е българската премиера на “Учителят”. В 17 часа започва тази комедия на режисьора Оливие Аяш-Видал и с участието на Дени Подалидес, Абдулай Диало, Табоно Тандия.

Историята ни среща с четиридесетгодишният Франсоа Фуко - преподавател по литература в престижния лицей Анри IV в Париж. Поредица от събития го принуждават да приеме преместване в колеж от предградията, попадащ в приоритетна зона за укрепване на образованието. Той очаква най-лошото. И с право.

Петък, 26 февруари, от 18:30 часа е време за среща на спорта и смеха с “Нека и момичетата ритат” на Жулиен Халар. Макс Бублил, Ванеса Гид, Брюно Лоше участват в сюжета, който връща лентата към Реймс през 1969 г. За да предизвика своя директор, Пол Кутар, неукротим сваляч и спортен журналист във всекидневника Льо Шампеноа, решава да организира футболен мач за жени. Най-големият му опонент, Еманюел Брюно, секретарка на директора, се оказва задължена да му помогне.

Несъзнателно, те поставят началото на първия екип по женски футбол във Франция.

Друго предложение от месеца на комедиите е “21 нощи с Пати”, с прожекция в събота, 27 февруари, от 17:00 часа. Режисьори са Жан-Мари Лариу и Арно Лариу, а историята се разгръща сред красотите на южна Франция.
Каролин трябва да организира погребението на майка си, с която не е поддържала силни връзки. Посреща я вятърничавата Пати, която є разказва за всичките си интимни приключения с мъжете от този край. Докато цялото население се готви да отпразнува Успение Богородично, тялото на починалата внезапно изчезва.

През март в зала “Славейков” френският хумор продължава с “Момчетата и Гийом - хайде на масата” на 5-и от 18:30 часа.

На следващия ден има детска прожекция от 10:30 часа - “Бедите на Софи” по произведението на графиня дьо Сегюр. В своя замък малката Софи, не може да устои на нищо забранено, но най-вече на пакостите със своя братовчед Пол. Когато родителите є решават да заминат за Америка, тя е очарована. Година по-късно Софи са завръща във Франция заедно с ужасна мащеха - Мадам Фишини.

Политическият хумор по френски доминира в “Министър на външните работи” на Бертран Таверние със звезди като Тиери Лермит, Рафаел Персоназ и Ниелс Арестръп. Прожекцията е на 6-и март от 17 часа. Билетите за всички филми са по 6 лева, а за пенсионери и студенти - 4 лева.

“Министър на външните работи” разказва за Александър Таяр дьо Вормс - мъж пълен с енергия, който се харесва на жените и между другото е и министър на външните работи в държавата на Просвещението - Франция. Артур Вламинк, млад студент, подготвящ докторантурата си, е назначен в министерството. Той трябва да пише речите на министъра, което се оказва сложна задача в много забавни измерения.

От научна фантастика до класики с Мишел Пиколи 

Великият Мишел Пиколи

Маршът на европейското кино продължава през пролетта и лятото. Във Френския институт от 12-и до 25-и март ще има прожекции на “София Филм Фест”, а от 26 -и март до 3-и април зала “Славейков” приютява програма с научно- фантастични филми, които със сигурност ще предложат по-различен поглед към жанровата тематика от холивудските заглавия.

А от 9 -и до 22-и април идва времето на “Фестивал на френския филм”, който от 23-и април до 15 май ще прелее в празник за ценителите на класики с поредица от филми с легендарния френски мъжкар Мишел Пиколи.

В края на май в зала “Славейков” започват филми на дебютанти, а юни ще бъде посветен на екранизираните книги и младото европейско кино.

Коментари

Задължително поле