Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Филмът „Лили Рибката“ е приказка, която приканва зрителите да не се страхуват от различните* Отворено писмо от автора и продуцент на филма Ясен Григоров

ОТВОРЕНО ПИСМО

от автора и продуцент на филма “Лили Рибката” Ясен Григоров

до г-жа Олга Христова, изданието “Гласове”, изданието “Труд” и притеснени граждани по повод публикацията, определяща филма “Лили Рибката” като “първия джендър детски филм” в България

 

Уважаема г-жо Христова, уважаеми журналисти и всички граждани, коментирали с притеснения темата,

“Лили Рибката“ е частично финансиран от държавата филм. В голямата си част е частна продукция. През 2015 проектът “Лили Рибката” спечели възможността да бъде финансиран на т.н. “нискобюджетна” конкурсна сесия за държавно финансиране организирана от ИА “Национален филмов център”. Проектът е преминал през всички изисквания и проверки, които изпълнителната агенция следва според законите на страната ни и упражнява чрез две комисии – Национална художествена комисия и Финансова комисия.

Производството на филма изисква много повече от отпуснатото от държавата финансиране и аз , в качеството си на продуцент, намерих останалите средства, чрез които “Лили Рибката” се превърна в по-голямата си част в частна продукция. Държа да подчертая, че счетоводно “парите на хората” са похарчени по най-правилния и честен начин –счетоводството на продукцията е проверено с три отчета от самата ИА “Национален филмов център” и от експерт счетоводител, който е външен проверовъчен орган, признат от държавата. За производството на филма са работили над 20 фирми, 200 професионалисти и голяма част от снимачния процес – с други думи – разплащания, се случиха в една от най-бедните и ощетени в икономически и социален план области на страната ни – северозападна България.

Важно е да спомена и това, че преди да направя „Лили Рибката“ с “държавни” пари, аз съм автор и продуцент на още два пълнометражни филма, изцяло независими – “Дървеното езеро” (2009) и “Малък-Голям” (2011). Тези филми получиха много отличия и представиха страната ни на различни международни фестивали, включително и на Фестивала на българския игрален филм “Златна Роза”. Забележката е важна, защото в обърканото време, в което живеем и в безизходицата, която много от нас приемат за даденост, аз се боря от години и намирам начини да съм професионално активен без да се обръщам задължително към държавата за помощ. Правя това с цел да имам история, която да вдъхнови собствените ми деца, давайки им увереност, че не е срамно и отчаяно да си българин.

Надявам се, че с горните обяснения отговорих на притесненията и съмненията относно начина, по който са изразходвани тези средства, които с право, в качеството ни на данъкоплатци всички, ние наричаме “наши”.

Филмът „Лили Рибката“ е приказка, която приканва зрителите да вярват във вълшебства, да не се страхуват от различните, да са с широки хоризонти. Филмът няма за цел да се вписва в дебата за сексуалността, транссексуалността и джендър проблематиката, така актуален днес. Проблемите, които г-жа Олга Христова търси във филма са важни за нея и разбирам колко те са съществени за социалната общност, към която тя принадлежи. Единственият ми отговор е, че филмът “Лили Рибката” е резултат от артистичния ми път и подход, от свободата на фантазията ми и не е направен под ничий диктат, нито има за цел да прокара социално-политически внушения. Целта му е да доближи възрастните до децата им, да попречи на елементарната омраза към различните (не тълкувайте думата откъм “джендър” страната й – различните са много повече и се намират извън актуалния дебат за броя на половете), да провери колко обичаме сами себе си и благодарение на тази любов и самочувствие колко стабилни правим по-слабите от нас чрез подкрепата ни, напътствията ни или чисто и просто способни ли сме на грижа в тяхна полза. Като много художествени произведения, “Лили Рибката” използва метафори. Едната е “Погледът”, който има силата да променя. Другата е “Вихрушката”, която пречи на едно дете да се самоопредели – но не в сексуален план. Вихрушката не е символ на сексуална обърканост, а на нестабилност, несигурност и слаба самооценка. Много деца страдат от тази ниска самооценка заради комплексите на родителите. “Лили Рибката” призовава към любов към самите нас на първо място и следствие на това добито и осъзнато самочувствие – към споделянето му чрез безрезервна подкрепа на децата ни и по-слабите, и различните от нас.
“Лили Рибката” е филм за градивното спокойствие и безрезервната любов към децата ни.

Сценарият е писан преди 8 години и е вдъхновен от собствените ми деца – момче на 9 и момиче на 14. Щастливи сме със съпругата ми, че и двамата растат щастливи, изпълняват една по една мечтите си и можем да ги гледаме в очите, без нито капка притеснение. Те не са боязливи, изказват мненията си и защитават позициите си, никога не са обиждани в семейството, и никога – удряни. Двамата са силни заради абсолютната им убеденост в родителската ни любов и подкрепа към тях!

След като завърших сценария, в продължение на още 5 години търсих начин да го финансирам. По това време (2010 –2015) нямах никаква идея, че може да се открие връзка между наболели днес дебати и моите послания. За да завърша, позволявам си да ги повторя – те са прости и базирани на личния ми родителски опит – трябва да гледаме с любов децата си право в очите, без колебание в безрезервната родителска подкрепа.

В качеството ми на продуцент и автор на филма оставам на разположение за обществен и открит за широката публиката дебат, за да изчистя притесненията на определени медии и група граждани, но също и да получа възможността да отхвърля обвинения – някои от тях, засягащи ме и лично.

С уважение, Ясен Григоров
София, 10.02.2018

* Заглавието е на редакцията

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Има ли желание господинът да ни сподели откъде точно идва по-голямото външно финансиране. Не че нещо, но премълчаването оставя съмнения кой е платил музиката.

 2. Какви съмнения може да има относно финансирането? Такива мерзки и крайно вредни филми, книжки и статии се финансират от Сорос, фондовете „Рокфелер“ и „Гугенхайм“, ЦРУ и подобни. А грантаджии-продажници и предатели като режисьорчето на гнусното филмче са проклетници и обесници.

 3. Защо не избраха деца с проблем на Даум или Алцхаймер….или сляпо дете…

 4. ТОЛКОВА ПАРИ ЗА НЯКАКЪВ СМЕШЕН И БЕЗПОЛЕЗЕН ФИЛМ-ФАНТАСТИКА. В това смутно време имаме нужда от продукции , които да възпитават здрави устои , морал, честност , справедливост , а не казани-недоизказани работи . Тези нахалници се финансират от разни НПО-та , както и филмът за Леа Иванова , където искаха да внушат , че е агент на ДС . Авторите на тези смешни и плачевни филми вземат парите за глупостите си и после знаят отлично , че 100 човека няма да влязат в киносалоните , за да им гледат помиите. Парите са от НПО и това е достатъчно. Държавата трябва да спре такива организации и мръсни им пари. На Олга Христова статията е в десетката. Четох я два пъти , дано и държавните мъже я прочетат и разберат !

 5. Напишете английското име на филма LILLY THE LITTLE FISH в GOOGLE и вижте краткото резюме в енциклопедия IMDB!!! В резюмето към филма си пише че филма е за дете което си сменя ДЖЕНДЪРА от момче към момиче и обратно!
  Детски джендър филм, детска джендър книжка по книжарниците, джендър-активистка във Фермата по БТВ! Отвсякъде ни залива джендър помията! Тея извратеняци дори не дочакаха да се приеме Извратената конвенция, и вече ни атакуват децата! Народе, докога ще спиш???

 6. Три пъти повтаря, че имал две деца.Ами да ги беше насърчил да са джендъри.Да даде личен пример и да се радва като синът му се омъжи.Същите са като наркобароните-продават наркотици на чуждите деца, а своите си ги пазят.За пари са готови на всякакви гнусотии.

 7. Великодушно обяснявам на невежите проколхозници, че думата „sex“ определя биологичните, а „gender“ – социалните и психологични характеристики между мъжа и жената, които в България се покриват от една дума – „пол“. Защото в английският език има повече думи от българския, и е по-подробен. Друг пример са „arm“, „forearm“, and „hand“ – на български „ръка“. И това няма никаква връзка с транссексуални и др. А горчивата равносметка от скандалите около тази дума и конвенцията е, че масовият българин е едно от най-нетолерантните, невежи, и страхливи същества, и без елементарна естетика или социален интегритет, които биха му позволили му да пази градовете си чисти от боклуци и кич, и да уважава точните и работливи хора, без значение от пол, сексуална ориентация, или религия. Наблюдавайки безпримерната наглост на руските туристи всяко лято, този обществен примитивизъм е „подарък“ от Северна Азия. Защото там никога не е имало свобода – от времето, когато монголците така са се омешали с тях, че само от Ленин насам на половината им вождове са им дръпнати оките; през помешчиците, тероризирали народа си по-зле от робите в Американския Юг; и 70 години най-варварски комунизъм с десетки милиони избити и чудовищен страх, и боклуци като „Москвич“, „Мраз“, „Радуга“, и каквото още се сети човек. Вследствие на това, руската народопсихология е моделирана от Кремъл в пълно подчинение на вожда и тотален консерватизъм. Затова няма как там да не са алкохолици, тази тегоба трябва да избие нанякъде.

  Само роби, пълни боклуци и национални предатели могат да се кефят на подобна пародия на живот за хората в България!

  1. От това , което си написал , е ясно , че и ти си на хранилката на някое НПО – я „Америка за България , я Сорос , я някой Аденауер .

 8. А какво да кажем за хубавите български думи „длан“, „китка“, „предмишница“..Вашият чист Запад отдавна е вече само утопия..както и представите Ви за свобода

  1. На английски „длан“ е „palm“, „китка“ – „wrist“, a „предмишница“ – „forearm“. В многотомния речник на българския език има около 120 000 думи. Според Merriam-Webster, английския език включва около милион думи. Толкова по тази тема. А Западът не е утопия, той съществува, и всички емигранти от бедните държави отиват натам, включително и от колхоза. Само в щата Ню Йорк живеят над милион емигранти от руски произход. Колко американци живеят в Северна Азия? Посоката на емиграция е най-точния барометър къде се живее най-добре.

   Коментарите на останалите са на пещерно ниво, аргументите им разкриват двуцифрен коефициент на интелигентност, а невежеството им – пословично и характерно за русофилистиците.

 9. От коментара на цалюгето пенюгата много ясно се вижда кои са мнозинството поддръжници на изродската конвенция: чуждопоклонници, ЛГБТ-ейски и прочие изв.атеняци, отцеругатели, соросоиди, грантаджии и задължително душмани на българщината.

 10. Срам и позор за нашата хилядолетна история.Тези човекоподобни са с промити мозъци и са патологични случаи.Историята е същата като онези,където твърдяха,че „не е имало баташко клане“
  Призовавам всички да се противопоставим на тази гавра с децата!!!

 11. На всички които водят децата си или подкрепят филма да има пожелаем ли децата да им заприличат на транссексуалното и объркано дете?!!!
  Особено на Ясен Григоров! Извратени боклуци!
  Къде отиде здравото българско семейство и ценности?
  Прегледайте се всички с объркани психики и търсете помощ!
  Мъж, жена и дете! Всичко останало е извращение и психически отклонения!

 12. Това не е детски филм, нито е за възрастни. Съжалявам дето си загубих времето и за пръв път съжалявам и за парите. Водихме 3 деца, двете на 7години, едното на 8. Още на 5минута попитаха кога ще започне детския филм. Едва издържаха милите до края. Свръх разочаровани. Нищо не разбраха, още по-малко запомниха. За нас, двете майки мога спокойно да кажа същото. Накрая аз заключих, че или съм много пораснала за този филм или не съм дорасла до него, но…Нищо хубаво не видях там.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.