Финансистът Любомир Дацов: Заложената бюджетна политика ще доведе до вдигане на данъци

Приходи, които ще дойдат от новите европейски фондове, които са в основата на повечето от капиталовите инвестиции, могат да бъдат проблемни заради параметрите, които са заложени в Бюджет 2022. Това зави пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, като подчерта, че това е основен въпрос, но не е бил дискутиран.

Според него нещата са смущаващи: "Във време и в икономика, в която трябва да имаш превишение на бюджета, залагането на макроикономическа политика, която създава огромни дефицити, стимулира инфлация и увеличаването на дълговете, е, меко казано, смущаваща. Още повече, че с параметрите, които са заложени в бюджета, и с оценките, които са направени, ние директно ще се сблъскаме с европейските фискални правила за управление на бюджета, тъй като на база на това, че трябва да има превишение, а не дефицити, ще излезем в нарушение на тези правила". 

Финансистът прогнозира, че заложената политика ще доведе до вдигане на данъци: "В трите години оттук нататък е предвидено да има дефицити, като най-малкият е близо 4 млрд. лева, а най-големият - над 6 млрд. лева. За следващите няколко години е предвидено минимум да вземем около 10% от БВП нов дълг".

Дацов подчерта, че "правенето на дефицити в условия на бумтяща икономика противоречи на всички правила".  

По думите му дефицити се правят обикновено за къс период, когато има спад на икономиката, за да подпомогне държавата връщането и стабилизирането на икономиката: "Ние сме в тотално различна обстановка. Държавата се превръща в активен играч, използвайки тези ресурси. Триковете, които правят правителствата обикновено, са като дефицитите се правят, когато се използват допълнителни ресурси, но правителството се прави на добро и не иска да покаже, че скрито вдига данъците". 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика