Фейсбук започва да следи абонатите си заради коронавируса

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

От днес започва изплащането на пенсии и добавки за Великден

На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Финансовият анализатор Кузман Илиев пред „Труд“: Биткойнът не е бъдещето, той е настоящето и то съвсем реално

Тези дни биткойнът, тази нова криптовалута, удари незапомнени висоти в котировките си. Свидетели сме на нещо напълно ново в областта на финансите. Това ли е бъдещето им в световен мащаб? Разговаряме за явлението със специалиста по банково и финансово дело и анализатор Кузман Илиев. Може ли да се говори за балон или за пирамида. И още – какво трябва да знаят хората, които искат да търгуват с виртуалните финансови инструменти?

– Г-н Илиев, криптовалутите и техните котировки се превърнаха в новина номер едно във финансовата сфера. Виждаме, че те набират скорост, говорим основно за биткойна. Обяснете, моля ви с думи прости на читателите за какво става дума?

– Действително става дума за нова ера – промяна на парадигмата. Това транзакциите да бъдат опосредявани от банкова институция, информацията да се съдържа на едно-единствено място, да има посредник – вече остава в миналото и относително скоро ще бъде напълно забравено. Днес имаме изцяло нов дигитален свят, в който дори средствата за размяна – парите – имат „реално” пространство, циркулират между участниците пряко. Информацията е децентрализирана, а всички участници в системата „потвърждават” извършените транзакции. В основата на процеса е това ново технологично „животно” – блокчейн. Всъщност именно блокчейн е технологичната инфраструктура, правеща възможна изобщо концепцията за виртуални валути, които, от своя страна, са криптирани и защитени с индивидаулен код. Важно е да се прави разлика между блокчейн като технология и криптовалутите като биткойн, уайткойн, етириум и прочие, ползващи го като платформа-носител. Процесът е необратим и това, че е сложен за разбиране, не означава, че няма да стане неизменна част от ежедневието ни. Промил от процента от хората глобално знаят въобще как функционира сегашната валутна система или банкирането с частични резерви. Но си ги ползваме, нали…

– Все пак – какво предизвика появата на тези, нека да ги наречем, нови разплащателни средства?

– Има няколко основни фактора. Кризата от 2007-2009 година разтърси света и уплаши много хора. Да си припомним какво стана след началото на новото хилядолетие. Централните банки удавиха света в кредит. Недвижими имоти, акции, деривати – цените постоянно растяха, „прасетата летяха”, казано на финансов жаргон. Финансова алхимия, която обаче щеше да има цена – стратосферна спекула на пазарите, впоследствие финансов срив и оттам най-тежката икономическа депресия от Великата такава в САЩ през 30-те години на миналия век. Осъзнато или не, изведнъж ясно се видя – на политическите контролирани пари не може да се има доверие. Монополът върху парите трябваше да бъде разбит, появиха се алтернативи. Технологията се разви и го позволи. В началото феновете на идеята можеха да се поберат в една стая, днес – буквално целият свят говори за най-известната криптовалута – биткойн. Със сигурност, това е естествен процес, със сигурност има и много излишна емоция. Това обаче не е просто бъдещето – това е настоящето и то съвсем реално.

– Съществуват множество спекулации – обяснете защо има такива огромни отклонения, колебания в курса на биткойна, например. На какво се дължи това?

– Разбира се, тези ценови колебания са много опасни инвестиционно, но са напълно нормални с оглед на ранния етап на навлизане. Все още няма стабилно доверие, все още има силна спекула и огромни фондове, които влизайки или излизайки от пазара, могат да тласнат страхове и алчността в една или друга посока. Определено краткосрочно и средносрочно биткойн е непредсказуем – може да купите на 3 хиляди долара, да стигне 15, след което да падне до 10 и да продадете доволни от сделката. Може да купите на 15 да падне до 10 и да продадете в паника… Като клас актив биткойн по-скоро е стока и не генерира доход, тоест обзалагате се върху посоката на цената и се надявате тя да расте. Това, което обаче е много по-важно дългосрочно, е дали биткойн ще се превърне в универсално средство за размяна, вход в системата на криптовалутите изобщо, разрешавайки реални проблеми на бизнеса. Тогава днешната му цена в проблемните хартиени пари може дори да се окаже доста ниска…

– Вече има големи банки, които оперират с криптовалути. Докъде може да се стигне с този процес?

– Банките усещат пулса на пазара изключително добре. Джейми Даймън, шефът на Джей Пи Морган, заяви, че биткойн ще се срине, докато в това време неговите трейдъри купуваха от крипотвалутата мощно. Самата блокчейн технология навлиза скорострелно и скоро ще е интегрална част от цялата разплащателна инфраструктура на финансовите посредници. Има и биткойн банкомати, които също ще се разрастват. Въпросът не е дали, а кога.

– Печели или губи световната банкова система и въобще – системата за търговия и разплащане с валути, от появата на криптовалутите?

– Светът и глобалната парична система само може да спечели от това явление. Политическата намеса и монопол в парите води непрекъснато до кризи и трансфер на богатство от едни към други, обърква всички сигнали на пазара. Децентрализацията на парите е нещо хубаво. Това, което не се разбира обаче, е, че те са само едно разменно средство и за да извършат тази си функция, е нужно към тях да има доверие и да са относително универсално приети. Това всяка компания да си издава собствена валута е абсурдно, парите правят възможна размяна между всички, няма полза от тях иначе. Кое ще изберат за универсални пари хората, естествено, никой не знае. Със сигурност, за да са стабилно платежно средство, има едно условие – за тях трябва да има и непарично търсене, тоест да са полезни и за друго. Етириум например, предлага отпадане на посредника в договорите, тоест правен принос с т. нар. „умни договори”. Сегашните пари, нямащи непарично търсене и приложение, са социален експеримент на 50-ина години, който доведе до дълг на правителството в САЩ от 20 трилиона долара и неизплатимо задлъжняване на т. нар. „развити икономики”. Това няма как да завърши добре, ако леко се заровим в стопанската история, а тя е барометър.

– Кои държави регулират или се опитват да регулират криптовалутите?

– Всички държави. Те или ще се опитат да ги смажат, или да ги яхнат, някои като Венецуела, например, искат да си направят свои. Вижте, битката е за контрола върху паричното предлагане. Както казва Майер Амшилд Ротшилд – „Дайте ми контрола върху парите на страната и не ме интересува кой пише законите й.” Опитват се да ги регулират и облагат като актив, да ограничават новите публични предлагания на валути с изисквания към проспектите, подобни на тези за публичните компании. Разбира се, САЩ, Китай, Япония са най-напред в тези процеси, защото там проблемът е и най-спешен. Ясно е, че много от мерките привидно ще се правят в „защита на инвеститора”. Истината е, че никое правителство няма да се лиши от данъчните си приходи, а всякакви транзакции, оставащи вън от системата, са анатема. Технологията се развива много бързо обаче, така че рано или късно, по-скоро ще се опитат да я яхнат – битката с нея е загубена изначално.

– Как стоят нещата в България, има ли опити за някаква регулация?

– Засега на институциите им е трудно да се определят по темата, а и тя е специфична. Има едно становище на НАП, в което се разглежда облагането на доходите от продажбата на биткойн. При наличието на нетна капиталова печалба от сделки с биткойн за година, тя се облага с данък общ доход.

– Мнозина смятат, че криптовалутите са една голяма пирамида. Така ли е наистина?

– В момента има привидна истерия, медиите раздуват темата, защото хората искат да четат и гледат как могат да забогатеят. Приложено към биткойн, това е абсурд. Да го купуваш, защото цената му ще расте, без да го разбираш, е рулетка. Със сигурност някои от тези валути ще се наложат универсално и дългосрочно хартиените пари ще се обезценят спрямо отличниците в криптосвета. Огромна част от тези валути ще изчезнат. Ситуацията наподобява интернет балона от края на 90-те години на миналия век. Болшинството се срутиха се гръм и трясък, но „Амазон“ например оцеля и сега основателят й Безос е най-богатият човек в света. Истината е, че огромният кредит, залял финансовата система в момента, е въздух за много балони при активи като акции и облигации, например, така че, дори да се надува, пукането на биткойн балона ще има ограничен ефект върху системата.

– Моля ви, посъветвайте читателите на „Труд“ – ако някой иска да търгува с такива валути, какво трябва да знае преди да започне?

– Че има много риск и че не е добра идея да си ипотекира апартамента, за да го прави.

– Буквално преди дни бе приет бюджетът на държавата за 2018 година. Сметките са ясни, ясна е и бюджетната прогноза за следващите три години. Потвърждават ли се вашите очаквания на макроикономическо и финансово ниво?

– Икономическата конюнктура сега е благоприятна и това е времето, в което хроничният дефицит трябва да се излекува, а рекордните разходи – рационално да се овладеят. Което за момента се отлага. В противен случай сметката ще трябва да се плати тогава, когато рекордно ниските лихви на Запад поемат нагоре, което ще натисне и основните ни търговски партньори. С толкова дълг при тях и по-високи лихви, нашето външно търсене ще пострада, а кредитът така или иначе ще се оскъпи за всички по веригата. Широките колани сега ще доведат до болезнени диети впоследствие.

 

Нашият гост

Кузман Илиев е пазарен анализатор, специалист по банково дело, финансова икономика, теория на парите и кредита. Той е автор и водещ на предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria заедно с Владимир Сиркаров, което се излъчва всяка събота и неделя в 21 часа.

Кузман е търсен коментатор и анализатор в медиите по външнополитически и икономически теми. Читателите го познават и като редовен анализатор във в. “Труд”.

Магистър е по публичен мениджмънт от IEP Тулуза.

Кузман Илиев е водещ и на актуалното публицистично предаване Денят ON AIR по Bulgaria ON AIR.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Първо си чукнете по главата, да разберете има ли нещо в нея и ако няма значи, можете да заложите и пазарувате с измислени от нищото пари! Свят от идиоти,мошеници и прасета!

  2. Bitkoina e mnogo slozhna matematicheska formula , raboti na bazata na tranzakcii na den i obema im, ot superkompiutri Se pak nekoi ima programata / matematicheskite formuli i polen kontrol za manipulirane . Taka shte doide Novia svetoven Gospodar / the Beast s No 666 /, i sichki nie stavame slugi, s individualen No za sekakvi socialni / trudovi / zdravni / obrazovatelni …. deinosti . Koito ne go prieme – umira ot glad, bolesti – outcast! tui e Bibleisko prorochestvo !!!

  3. Чрез номера с биткойна ФРС на САЩ и (астните банки около него правят хитър опит да занулят или поне доста да смалят огромния дълг на държавата. Междувременно докато се разгръща далаверата някои спрекуланти по света и у нас ще спечелят от нея, други много повече на брой ще загубят.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.