Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Арести за серийни крадци на коли Шиндлера и Таратора отвлекли „Мерцедес” по метода „скъпа баничка”

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Финансов хаос и нарушения в СУ (обзор) Плащали аванси над 10 000 лева „на ръка“

Снимка: Архив

Липсват контролни процедури

Заради финансови нарушения Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за 2016 г.

“Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на СУ”, сочат експертите. Те припомнят, че от 2012 г. Сметната палата установява повтарящи се съществени отклонения от правилата за финансово отчитане. През последните 5 години отчетите на СУ са заверявани два пъти с отказ – за 2014 и 2016 г. и три пъти с резерви – за 2012, 2013 и 2015 г.

“Липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, са основна причина за допуснатите отклонения”, твърдят от Сметната палата.

Съществува риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, предупреждават експертите. Те дават пример със сметката на “Компютри и хардуерно оборудване”. В баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка “Други машини, съоръжения, оборудване” в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи.

Не е спазен и редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. Проверяващите са установили, че продължава практиката да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента. Многократно са изплащани и служебни аванси на стойност над 10 000 лв.

 

Позиция на СУ

Предприехме редица мерки

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В СУ има близо 50 вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Ръководството на СУ ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина и изразява своето убеждение, че предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.