Финансов хаос и нарушения в СУ (обзор)

Снимка: Архив

Плащали аванси над 10 000 лева „на ръка“

Липсват контролни процедури

Заради финансови нарушения Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за 2016 г.

“Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на СУ”, сочат експертите. Те припомнят, че от 2012 г. Сметната палата установява повтарящи се съществени отклонения от правилата за финансово отчитане. През последните 5 години отчетите на СУ са заверявани два пъти с отказ - за 2014 и 2016 г. и три пъти с резерви - за 2012, 2013 и 2015 г.

“Липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, са основна причина за допуснатите отклонения”, твърдят от Сметната палата.

Съществува риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, предупреждават експертите. Те дават пример със сметката на “Компютри и хардуерно оборудване”. В баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка “Други машини, съоръжения, оборудване” в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи.

Не е спазен и редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. Проверяващите са установили, че продължава практиката да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента. Многократно са изплащани и служебни аванси на стойност над 10 000 лв.

 

Позиция на СУ

Предприехме редица мерки

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В СУ има близо 50 вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Ръководството на СУ ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина и изразява своето убеждение, че предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование