Фирма на Сорос прави пиар на ДБ, събират с ботове лични данни

Разследване на www.bulletin.bg показва, че фирма, близка до Джордж Сорос, ръководи социалните мрежи "Да, България". Те събират личните данни на хората, с цел да развият послания и да ги убедят да гласуват за прогресивни и либерални партии в Европа.

Милиони българи преди седмица получиха обаждане от мистериозната Наталия, която искаше да разбере дали хората са от София, след което затваряше телефона.  Ясно е, че става въпрос за чатбот*, който събира данни от хората. От ДАНС заявиха, че знаят кой стои зад чатбота, но не назоваха конкретна политическа партия.

В същото време броят на броят на харесалите фейсбук страницата на “Да, България” изведнъж набъбна с огромна цифра: 50 000 души в рамките на две седмици! Това е почти 30 процентен ръст.

ДБ

И той съвпада с появата нов партньор на ДБ – унгарската бутикова фирма за политически PR “DatAdat”. Фирма, известна със своите методи на събиране на лични данни чрез фейсбук анкети и ботове. 

Да, България

Фирмата се прочу в Унгария след като няколко пъти работи с опозицията по техните кампании. Унгарските медии разкриха, че колосална сума от около 5 милиона евро, е била платена на ДатАдат за да подпомогне опозицията. Оказа се, че тя има особено сложна структура, а сред собствениците й са последният ляв премиер на Унгария преди Орбан – Гордън Байнай, както и “Higher Ground Labs Fund III LP”, фирма, която е свързана с американската Демократическа партия.

Когато става въпрос за либерална и прогресивна пропаганда, разбира се, не може да се мине и без основния играч в света – Джордж Сорос. Унгарският милиардер е тясно свързан с Демократическата партия, а редица от служителите на ДатАдат имат също така участие и в неговите НПО-та. Унгарските медии наричат тази фирма “част от империята на Сорос”.

Методите й, разработени с цел прогресивните и либерални сили да си възвърнат господство над технологиите в политиката, са свързани с изкуствения интелект и разработването на база данни. Чрез различни инструменти като чатботове, изкуствен интелект и дори привидно невинни фейсбук анкети, те събират личните данни на хората и създават база данни, която разделят на “племена”. После определят кои „племена“ могат да бъдат превърнати в гласове на подкрепа към либералните сили и разработват различни послания, за да ги примамят в правилното “племе”. 

Това е следващата стъпка в политическия маркетинг: и ДатАдат имат обилно финансиране, за да преследват тези цели в цяла Европа. Всъщност, те вече от години са активни в ЕС. В свое изказване един от основателите на фирмата заявява, че вече имат успешен опит в България и Северна Македония. Какво точно са правили в двете държави – не става ясно.

Част от империята на Сорос – кой притежава ДатАдат

Бутиковата PR фирма се крие зад виенско дружество с неясно финансиране и регистрации в зони като щата Делауеър, където не е нужно данните й да са публични. Но унгарските медии разкриват дейността й след скандален договор на стойност 5 милиона евро, платени предимно от демократически формации в САЩ. Сумата, която шокира унгарци, е дадена за политически пиар против Виктор Орбан. Тя носи със себе си разработването на чатботове и други методи за събиране на данни и правене на пропаганда, като например привидно „невинна“ анкета във фейсбук, от която потребителите могат да “открият”, че Орбан всъщност е един мини-Путин. Разбира се, няма как да мине без участие на унгарския милиардер и пръв донор на Демократическата партия в САЩ – Джордж Сорос. Според унгарските медии фирмата, собственик на ДатАдат, е “Higher Ground Labs”, създадена за Демократическата партия през 2017 г. след победата на Тръмп, с цел демократите да се възползват от модерните технологии и да не допуснат отново подобни загуби. Подкрепата за Орбан, който е близък до Републиканската партия, не се промени, въпреки милионите, излети за ПР. Но това извади на светло много от методите за политически маркетинг, които се прилагат днес в Европа.

Редица от съветниците и участниците в политически кампании, подпомогнати от ДатАдат, са съдружници в други НПО-та и организации на Сорос, според унгарските медии. А финансирането на самата фирма може да бъде проследено до Демократическата партия в САЩ, която Сорос също спонсорира. Орбан, който е близък до Републиканската партия, е техен основен противник.

Според унгарските медии, съветник на Карачони, кметът на Будапеща, е направил връзката със САЩ. Карачони е един от малкото успехи на либералните, леви сили в Унгария срещу Орбан от последните години, след като успява да победи кандидата на Орбан за кмет на столицата. Съветникът му, Давид Кораний, живее на практика в Ню Йорк и е обещал финансова подкрепа на либералните, прогресивни сили в Унгария от американски източници. Не е случайност и че Корани е част от “Европейския съвет по международни отношения”, чиито членове също така са Джордж Сорос и синът му Александър Сорос.

ДатАдат е свързана и с друга фирма, “Nationbuilder”, която е собственост на близък до демократическия президент преди Тръмп – Барак Обама. 

Участието в Унгария

Пътят към славата на ДатАдат започва в Унгария. Докато Орбан продължава да громи либералите избори след избори, те намират обща кауза с демократическата партия в САЩ, която току-що е загубила шокиращо от Доналд Тръмп и търси начин да се съвземе. Демократите са подкрепяни от почти всички милиардери в Силициевата долина, но Тръмп ги бие в почти всички социални мрежи: туитър, ютюб, фейсбук. 

Подобно нещо се случва и в България – “Демократична България” може да е партията на IT специалистите, но никак не е успешно присъствието й в социалните мрежи. Същата тенденция се случва и в Унгария. След дълго управление на социалистите, Виктор Орбан започва да ги громи отново и отново. Това предизвиква спешна нужда от разработване на нови методи чрез модерните технологии, за да си върнат властта противниците му.

Двама от собствениците на фирмата са Адам Фичзор, който е бил министър на цивилното разузнаване в Унгария през 2009 и Виктор Сцигетвари, шеф на комуникациите и правителствената реклама в един от последните либерални кабинети преди Орбан. 

По време на кампанията през 2022 г. дори се стига до скандал – ДатАдат е успяла да достигне до 1 милион гласоподаватели в Унгария с обаждания и СМС-и. Счита се, че за целта са използвани откраднати бази данни от правителствени документи и в момента тече разследване.

*чатбот – изкуствен интелект, който имитира разговор с човек, най-често се използва за получаване на информация или техническа помощ, но вече изкуствения интелект е достатъчно развит за да може да имитира пълен разговор с цел да събере каквато информация е нужна

Източници: https://24.hu/belfold/2022/09/26/ellenzek-amerikai-penz-kampany-tamogatas-marki-zay-peter-mmm-kampany-karacsony-gergely-datadat-koranyi-david/?fbclid=IwAR0Bor4100Jty8JjGYLAlPkLw-7-7w8rxB4N38uriXxTEAkmmmT8kIcKcgc

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/10/a-datadat-es-a-dollarbaloldal?fbclid=IwAR0ZJQwqkjuW8CSMU2IjxNMq6xn8RUDKnmppGSFV4bPqepVs_-dnVYZIp1A

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/03/igy-uzemel-a-baloldal-kampanykozpontja?fbclid=IwAR33JkMIE2YibBk6V9oryDRtH8fHXDCRRUelReAh3VP3EsMFa8iDOlpk9iU

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване