Фирми даряват първите 15 000 лв. за система з мониторинг на въздуха в Разград

Инициативата е на областния управител Гюнай Хюсмен

С по 5000 лв. ще се включат в набирането на средства за изграждането на система за мониторинг на въздуха три от големите фирми в Разград. На заседание с областния управител Гюнай Хюсмен те потвърдиха ангажимента си и се взе решение да се поставят електрохимични сензори в 5 точки в града.

Възможностите са за отчитане на наличието на сероводород, амоняк и фини прахови частици, а резултатите ще се оповестяват в интернет или на табло в центъра на Разград. По този начин всички, които проявяват интерес, ще имат достъп до тази информация. При установяване на продължително замърсяване, ще бъде сезирана екоинспекцията, която да установи източника, информираха от Областната управа.

По предварителни данни системата ще струва между 40 000 и 50 000 лв. Това налага осигуряването на още средства, освен обявените от фирмите досега. Съдействие ще се търси от кмета на община Разград и съветниците.

Наблюденията на мобилната станция на МОСВ в Разград са през 54 дни от годината и продължителността им не е достатъчна за анализ на здравните власти, уточниха още от Областната управа в Разград.

По проблема за чистотата на въздуха те работят съвместно с Общината, бизнеса и РИОСВ-Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право