Фирми поискаха 93 млн. безвъзмездна помощ

11 112 проектни предложения подадени само за часове

Кандидатстването е електронно

Огромен интерес към мярката за безвъзмездна помощ за микро и малки фирми имаше още в първия ден на старта на процедурата за подкрепа на предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19. Към 16,30 часа вече бяха подадени 11 112 предложения за общата сума от близо 93 милиона лева, съобщиха за “Труд” от звеното за помощ на потребителите на системата, което е в рамките на дирекция “Централно координационно звено” към администрацията на Министерски съвет.

Общият размер на безвъзмездната помощ по процедурата е 173 000 000 лева, като минималната помощ е 3 000 лева, а максималната - 10 000 лева.

Според разчетите от мярката ще могат да се възползват около 30 000 фирми, като класирането ще става по реда на постъпване на заявките. Затова се очаква и бюджетът й да бъде изчерпан само за няколко дни.

Кандидатстването започна в 10.00 часа вчера и ще продължи до 16.30 ч. на 15 юни 2020 г.

То става електронно чрез попълване на формуляр за кандидатстване чрез ИСУН 2020 единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула “Е-кандидатстване” на интернет адреса: https://eumis2020.government.bg.

Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Заявената безвъзмездна помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби, ще може да кандидатства за грант от 7500 лева. Ако обаче дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година, ще може да получи максималната сума от 10 хил. лв.

 

Държавата с нови мерки

По 290 лв. на заетите в автобусния превоз

Подготвят нова схема за средните предприятия

] Томислав Дончев
Томислав Дончев

Държавата ще подпомогне транспортния сектор. В продължение на 3 месеца ще се плащат по 290 лева от заплатите на заетите в автобусните превози.

Мярката ще обхване между 25 и 30 хиляди души. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Министърът на транспорта Росен Желязков също потвърди, че се водят разговори със социалния министър Деница Сачева и с вицепремиера Томислав Дончев за грантова схема в сектор обществен превоз на пътници.

Става въпрос за маршрутите до труднодостъпните, слабонаселени планински райони. Прогнозите са мярката да обхване между 25 и 30 хиляди души, заети в този сектор. Това е схема, която да позволи да се подпомогне заетостта, паралелно с марката 60/40, в размер около 40% от минималната работна заплата, включително осигуровките за тази сума, обясни министърът на транспорта.

По думите му схемата ще се ползва няколко месеца и ще бъде достъпна за всички, които са заети в бранша.

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри още, че кабинетът обмисля нов пакет от мерки. За подпомагане на средните предприятия се подготвя друга грантова схема за 170 милиона лева, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика