Фирми правят календари вместо партита заради Covid-19 и кризата

Повечето компании ще отбележат края на трудната година със скромни офис тържества само за служители или въобще няма да организират никакви събирания.

Купоните в заведения с партньорите се заменят със скромни тържества в офиса само за служители

Пращат и малки подаръци с куриер

Фирмените тържества за Коледа и Нова година през тази година се отменят заради икономическата криза и мерките за неразпространение на Covid-19. Вместо да канят бизнес партньорите си на шумни партита повечето компании ще отбележат края на трудната година със скромни офис тържества само за служители или въобще няма да организират никакви събирания. Причините са няколко – затворените заведения до 21 декември, липсата на достатъчно оборотни средства за бляскави партита с музикални звезди, хапки и питиета, както и притеснението, че подобни купони могат да се превърнат в ново огнище на Covid-19.

Компаниите предпочитат да спестят пари предвид несигурното бъдеще и да изхарчат едва малка част от предвидения бюджет за изработване на календари и малки офис подаръци с логото на компанията.

Печатниците в страната изнемогват от поръчки за календари и тефтери, като поръчките са поне колкото през 2019 г., а на места и повече, научи „Труд“. Сред другите предпочитани подаръци, които от бизнеса купуват за своите партньори са питиета като хубаво българско вино или уиски, както и подаръчни кошници с шоколадови изделия. Както и дребни сувенири, свързани с основната дейността на изпращащата компания, които доставят чрез куриер на своите партньори.

За разлика от друга година в края на 2020 г. няма да се проведат и десетки церемонии за раздаване на годишни награди, от които традиционно изобилства декември. Част от тържествата са напълно отменени, а друга ще се проведат през пролетта или дори в средата на годината, когато се очаква топлото време да намали силата на коронавируса.

Значително по-малко работни ангажименти през декември ще имат и различните музикални изпълнители и артисти, които традиционно са канени на фирмени тържества или раздаване на награди. За тях остава надеждата да успеят да участват в няколко тържества за Коледа и Нова година, за да оцелеят финансово.

Коментари

Задължително поле