Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Флашмоб за 155 г. на Щастливеца

Ивайло Калоянчев, Румяна Пенчева, Атанас Капралов и Тодор Чобанов

Необикновен флашмоб с участието на актьорите Ивайло Калоянчев и Светослав Пеев привлече вниманието на минувачите по бул. „Витоша” в София вчера по обяд. Очевидно добре познатите ни тържества за почит към родните класици се изнасят сред хората и търсят нови форми.

Столичната община и Националният литературен музей организираха театрално-поетичен флашмоб по повод 155 години от рождението на Алеко Константинов. Мразовитият понеделник събра пред паметника на Алеко десетки почитатели на Щастливеца. С този колоритен прякор писателят нарича себе си през 1895 г., когато написва фейлетона „Страст”: „Че аз съм щастливец, това го знае цяла България: но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие…”

Тържеството беше открито от доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: „Алеко е от първото поколение, което гради съвременна България. Той е българският Рабле или нашенският Хашек, пада му се най-важната мисия – да разшири хоризонтите на свободното ни отечество към цяла Европа и даже отвъд океана… Алеко отвори очите на българите за родната природа. Не е случайно, че именно тук с поглед, впит в планината, е неговият паметник. Юрист, съдия, общественик, журналист, писател политик – това все проявления на неговия ренесансов гений. Алековият хумор е гениален… Той ни нарисува Бай Ганьо, за да се излекуваме чрез смеха от недъзите си.”

Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, припомни, че Алеко постига необикновена известност още приживе, а десетки поколения се учат от морала и таланта му. По повод годишнината музеят издаде юбилеен вестник „Щастливецъ”, за чието историко-документално съдържание са работили писателките Елена Алекова и Румяна Пенчева.

А монологът на Бай Ганьо в изпълнение на Ивайло Калоянчев нямаше как да не предизвика смеха на публиката: „Може да си мислите, че на бай Ганьо му е минало времето. Ама на, ето ме: тук съм, жив съм!”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.