Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” открива фестивала „Изкуство с панагюрски дух”

Второто издание на фестивала „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността” ще се проведе от 22 до 28 ноември на територията на Община Панагюрище.

Жителите и гостите на проспериращия в последните години град в полите на Средна гора ще имат възможност да се докоснат до творчеството на местни твори, художници и музиканти, както и да се наславят на изпълненията на танцьорите от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Те ще се надиграват с представителния фолклорен танцов състав „Тангра” от пазарджишкото село Попинци в съвместния концерт тази сряда от 19 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище. Именно с него ще стартира тазгодишният проект „Изкуство с панагюрски дъх”.

Афишът му включва още откриване на изложбата „С пулса на тгвореца” във фоайето на театъра в средногорския град на 23 ноември (четвъртък) от 17.30 часа. В изложбата ще бъдат представени картините на местните творци и художници Нистор Хаинов, Елка Дееничина, Пепа Машева, Петя Узунова, Марин Кушлов, Анастасия Лулчева, Евгения Любенова, София Николаева, Цветелина Стрелешка, Яна Кушлова и Димитър Панчев.

На 24 ноември (петък) от 17 часа във фоайето на Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“ в село Бъта ще се състои официалното откриване на изложбата „Вече знам и мога повече“. В нея ще бъдат представени творбите, създадени в Арт клубовете по време на изпълнението на проекта за младежки дейности „Вече знам и мога повече“ на местното Сдружение за развитие на малките европейски селища „Идея“ - село Бъта. От 18 часа в петък в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ в Панагюрище ще започне литературно-поетична вечер с участието на Ива Спиридонова, Симеон Аспарухов и Димитър Пенчев.

На 27 ноември (понеделник) от 19 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище ще се състои концерт-спектакъл „Да се кичат, да се радват, да си дойдат, да се женат“. Той е финалният завършек на проекта за младежки дейности на Сдружение с нестопанска цел „На орището“ за изследване, съхраняване и популяризиране на традиционните обичаи в село Попинци. На 28 ноември от 19 часа на същото място пъщ ще се проведе китарно-оперен концерт със специалното участие на Александрина Чолакова и Орлин Чолаков-Трубадура.

Коментари

Задължително поле