Фон дер Лайен в първата си реч за “Състоянието на съюза”: Парите от ЕС обвързани с върховенството на закона (обзор)

Трябва да възстановим доверието помежду си и да продължим заедно напред, настоя Фон дер Лайен пред Европарламента в Брюксел.

Комисията трябва да публикува първия си доклад на 23 септември

Така защитаваме хората от върховенството на силните

Спазването на върховенството на закона от страна на държавите членки ще е пряко свързано с разпределението на средствата от ЕС, така ще следващото поколение европейци да е предпазено от всички възможни видове измами, корупция и конфликти на интереси. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в сряда, по време на първата за мандата є реч “За състоянието на Съюза”, с което потвърди предложенията, заложени в Многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г.

“Става въпрос за превантивно средство за ранно засичане на предизвикателствата и намиране на решения. Надявам се това да послужи за отправна точка за Европейската комисия, Европарламента и държавите членки, с която да се гарантира, че няма спадане назад в критериите. Европейската комисия възлага огромно значение на върховенството на закона. Затова ще се подсигурим, че средствата от бюджета ни и инициативата NextGenerationEU са защитени срещу всякакъв вид измами. Международните наблюдатели припомнят, че Европейската комисия и Европарламентът настояват за включването на изрична клауза за “Механизма на върховенството на закона”, въпреки че според правилата за правото на вето в Съвета на ЕС, засегнатите от процедурите държави членки ще могат във всеки един момент да блокират процеса на вземане на решения по техен адрес.

“Трябва да възстановим доверието помежду си и да продължим заедно напред. И това доверие е в самото сърце на Европейския съюз и подходът по който намираме решения заедно. Този принцип е закотвен в нашите основаващи ценности, демокрациите ни и нашата Общност на законите”, заяви още Фон дер Лайен.
Според нея “не става въпрос за абстрактен термин”. “Върховенството на закона защитава хората от върховенството на силните. То гарантира най-основните права и свободи. Позволява ни да даваме мнението си и да бъдем информирани от свободната преса.”

Председателят на Еврокомисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.

“Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост”, каза председателят на ЕК.

Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за “постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден”, посочи още Урсула фон дер Лайен.

Тя настоя Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция.

“Да, Турция се намира в район, в който имаше безпокойства. И да, тя прие милиони бежанци, за което ние плащаме значителна финансова помощ. Но нищо не оправдава опитите за заплашване на нейните съседи”, каза Фон дер Лайен.

Коментари

Задължително поле