Боян Биолчев представи повестта си „Преселението“ в Царево

Приеха в болница журналиста Димитри Иванов

Министър Аврамова: 60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора

Гръцките фермери отново по пътищата, в понеделник започват мобилизации

Президентът прати бюджета в Конституционния съд Според Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Сребърния фонд е неприемливо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са четири

Швеция подобри офертата си, предлага ни 10 изтребителя „Грипен“ на цената на 8

Мария Габриел: Телефонните обаждания и сърфирането в интернет са се увеличили след премахването на таксите за роуминг

Вицепремиерът Захариева: САЩ подобриха офертата за Ф-16, правителството няма да влияе на крайното решение

Гръцката полиция задържа наркостока за над 100 млн. евро

Началникът на КАТ в Казанлък се е самоубил

Самолет C-27J „Spartan“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Министър Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Прекъсвания на тока сринаха системата на КАТ Проблемът е отстранен

От Болница „Лозенец“ благодариха на премиера за решението му да запази статута на лечебното заведение Ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница

Фотографка реди изложба с 40 портрета за 40-годишния си юбилей Марина Чамуркова представя колекция, събирана с години

Марина Чамуркова подготвя изложба с 40 фотоса за 40-я си юбилей.

Известният фотограф Марина Чамуркова от Велико Търново реди изложба от 40 портрета за 40-годишният си юбилей. Лъчезарната болярка е в трескава подготовка на експозицията, която ще бъде открита навръх рождения и ден -26 октомври в изложбените зали „Рафаил Михайлов“ в старата столица. Творбите ще останат на показ до 11 ноември.

„Реших вместо на парти, да събера приятелите си на изложба. Това ще е моят подарък за мен самата, както и за тях. На фотосите съм запечатала лицата на хора на всякаква възраст и професия. Сред тях има известни общественици, интелектуалци, бизнесмени. В изложбата съм включила портрети на председателят на Общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спирдонов, шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов и съпругата му – директорът на „Култура и туризъм“ в Общината Нелина Църова, бизнесменът и мой баща Веселин Чамурков, издателят Нейко Генчев, зам.кметът на болярския град Ганчо Карабаджаков, именития джаз музикант Антони Дончев“, издава част от изненадата Марина Чамуркова.

Тя обещва, че експозицията ще е интересна, защото освен портретни снимки, е подбрала и фотоси на специфичните лица на музиканти, художници, лекари, както и на деца.
„Портретите не са снимани специално за изложбата, а са правени във времето назад. Част от кадрите са в черно-бяло, всички са на канава, вместо на хартия и са рамкирани. Има няколко кадъра на портрети без лица. Те съдържат детайли като например ръцете на музиканти, докато свирят. Жестовете им са много интересни и изразителни“, споделя Марина Чамуркова.

Сред образите, подготвяни от майсторката на фотообектива, са и на четирима актьори, които преди десетилетия е снимал дядо й Алеко Чалъков. В старата столица го знаят като Бай Лесьо, който е бил фотограф към театъра във Велико Търново от 1958 до 1982 година и се е прочул като единствения щатен театрален фотограф в България. Така наред с архивните снимки от преди години на четиримата актьори-Милен Колев, Петър Петров, Иван Евстатиев и Кирил Ангелов, Чамуркова ще постави и сегашните им портрети.

„Никой от поканените да позира пред фотообектива, не ми отказа. Не ми беше трудно да запечатам образите им, дори хора с характерни лица като Венцислав Спирдонов или Дидо Арта. Имам опит в работата с хора, сигурно това ми помага, защото умея да ги предразполагам да се отпуснат в студиото или в естествената среда. Няма фотогенични или нефотогенични хора. Имала съм случаи да снимам персони със съвършено изваяни лица и тела, а на снимката да изглеждат зле, защото нямат духовно излъчване“, казва Марина Чамуркова.

Изкусната фотографка доверява, че обича да снима лица и фигури.
„Допада ми да правя и репортажи, но и в тях главните образи са човешките. Наскоро бях в София и снимах сгради и това също ми достави огромно удоволствие. Снимала съм и за списание „Плейбой“ като ми беше възложено да направя портретите на мъжете, които бяха интервюирани на страниците на изданието“, признава Марина Чамуркова.

Подготвяната изложба е третата самостоятелна за нея. Търновката е категорична, че за времето, през което се занимава с фотография – вече 22 години, не е направила толкова изложби, колкото за последния месец. В края на август Чамуркова показа в родния си старопрестолен град фотоси на тема „Сцената в кадър“. Експозицията включваше снимки от Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Освен съвременни фотографии, имаше и правени от дядо й. Алеко Чалъков, който единствен е снимал първите представления на фестивала на Царевец през 1965 г. като културната проява тогава е била под наслов „Поглед към вековете“. Марина Чамуркова открила авторски снимки на дядо си от преди десетилетия в Държавния архив и ги включила в изложбата. През тази година неговата внучка бе официалният фотограф на „Сцена на вековете“.

„Може да се каже, че съм наследствен фотограф. Навремето дядо ми е снимал много деца по селата, запечатвал е и кадри от кръщенета. Когато бях малка непрекъснато се навъртах около дядо и от рано ми се наложи да помагам в семейния бизнес. От него е научих две важни неща за занаята – техническите параметри при снимане на слънце и в облачно време. Така фотографията ми стана и професия“, разкрива Чамуркова.

Дядо й Лесьо и подарил първия фотоапарат, който бил от марката „Берета“. За да усвои тънкостите на фотографията обаче й трябвало време. Докато била студентка в специалност „Реклама“ в Нов Български университет, Марина работела във фотоателие в София. Записала се и изкарала едногодишен вечерен курс по фотография в НАТФИЗ.

„ Помня първия път, когато вдигнах апарата, за да да снимам за удоволствие. Това беше пред Народния театър в София, където с мой приятел пиехме кафе, а на нашата маса седяха момче и момиче. На пръв поглед по нищо не личеше интимната близост между младата двойка, а аз незабелязано им снимах краката под масата. Когато проявих снимката обаче, забелязах нещо интересно. На единия си глезен момичето имаше гривна с формата на сърце. Това ми остана най-емоционалната снимка. Затова имам идея да направя изложба само със снимки на крака, ръце и с различни жестове на хора, които понякога са много по-изразителни от думите“, споделя Марина Чамуркова.

Майка и също е фотограф, В рода й обаче се очертава още едно-четвърто поколение фотографи. 8-годишната дъщеря на Марина- Виолета вече проявява интерес, задава въпроси и дори посяга към фотоапарата в ателието. Направила е портрети на двама души, които се оказали изключително сполучливи.
„И синът, и дъщеря ми не обичат да снимат с телефоните си, а се впечатляват от големи фотоапарати. И двамата от сега мечтаят да имат собствено фотоателие“, обяснява с видимо задоволство от родовата приемственост Марина Чамуркова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.