Франс Тимерманс - Длъжен да опита

Аз съм от Европа. Не съм от Европа на Брюксел или на Страсбург. Аз съм от тази Европа. И едно от големите предизвикателства пред Европейския съюз и за като хората, които вярваме в тази концепция, е да гарантираме този образ да се върне в представите на хората: “Ние сме Европа”. Дори мога да кажа “Всеки е от Европа и Европа принадлежи на всички”. Това трябва да се върне.

Тези пламенни слова принадлежат на първия заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франс Тимерманс, който миналата седмица обяви намеренията си да е кандидат за номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да е техен знаменосец на предстоящите догодина избори за Европарламент. И оттам, разбира се, да е може би следващият председател на Европейската комисия, на мястото на сегашния си началник Жан-Клод Юнкер.

С което Тимерманс стана вторият в надпреварата да е фаворит на ПЕС, след като миналия месец подобни амбиции заяви и неговият колега, също заместник на Юнкер, европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. Запознати още тогава твърдяха, че бившият словашки дипломат е избързал с обявяването на кандидатурата си преди изтичането на крайния срок за приемането им на 18 октомври. Най-малкото, за да прецени реално шансовете си спрямо възможната конкуренция.

С официалното обявяване на кандидатурата на Тимерманс, Шефчович бързо ще изгуби почва под краката си, смятат наблюдатели. Официална подкрепа холандецът да е “щпиценкандидатът” на ПЕС вече е заявена от лидера на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) Андреа Нахлес в писмо до лидера на европейските социалисти Сергей Станишев миналата седмица. Други национални партии членки на трансконтиненталното политическо обединение, които ще застанат зад кандидатурата на Франс Тимерманс, са от Испания, Италия и Скандинавските страни. Със сигурност и тези от държавите от Бенелюкс ще го подкрепят. Неговата Партия на труда в Холандия понесе тежко поражение на парламентарните избори през 2017 г. и остана с девет от 38-те си места в законодателното събрание. Издигането на Тимерманс за “шпиценкандидат” на европейските социалисти през май 2019 г. ще се отрази несъмнено положително на имиджа й.

С подобна подкрепа за Тимерманс кои партии-членки на ПЕС ще застанат/са застанали официално зад Марош Шефчович ще се знае след 18 октомври и най-сигурно на конгреса на партията в Лисабон в началото на декември, когато ще се вземе окончателното решение. Освен страните от Вишеградската четворка, рамо за словака се очакваше да дадат още България, Румъния, Финландия, Малта и Кипър. Съгласно вътрешните правила на ПЕС всеки желаещ да е “щпиценкандидат” трябва да има подкрепата на своята и на най-малко още осем национални партии, членове на обединението, за да внесе документите си. Така формирани обаче, двата лагера все по-ясно подчертават продължаващото разделение Изток-Запад в ЕС, срещу което и Тимерманс, и Шефчович обявиха, че искат да се борят.

При основния политически опонент от Европейската народна партия (ЕНП) изборът ще е между лидера на фракцията им в Европарламента, германеца Манфред Вебер и бившия премиер на Финландия Александър Щуб. Разбирайте, Запад-Запад. Като зад Вебер вече стои полуофициално Ангела Меркел, а предвид “известността” на Щуб извън европейските среди, мачът изглежда вече свирен. Нещо като про-форма надпреварата Тимерманс-Шефчович, която май се очертава през декември в Лисабон.

Разбира се всичко е въпрос на уговорки в последната минути, бакалски сметки, “аз на теб-ти на мен”, а после идва и самата предизборна кампания. Колкото и да са оптимисти в редиците на ПЕС, едва ли някой се заблуждава, че европейските социалисти ще спечелят мнозинство в ЕП след май 2019 г. Последни прогнози сочат, че фракцията им в законодателното събрание може да загуби над 70 места в полза на популистите и да се свие значително от сегашните си 189 места. Тенденция, която я съпътства на всеки следващ вот за ЕП от началото на финансовата криза през септември 2008 г.

Това обаче не плаши Франс Тимерманс, който в интервю за “Файненшъл Таймс” наскоро заяви, че с всички предизвикателства пред които е изправен ЕС, той е длъжен да даде най-доброто от себе си. Най-малкото за пред децата и внуците му. Холандският политик е роден на 6 май 1961 г. в Маастрихт. Има университетски дипломи по френска литература, европейско право и история и е полиглот; освен родния си холандски говори свободно руски, италиански, френски, немски и английски език. Депутат е в парламента на Холандия от Партията на труда между 1998 и 2007 г., държавен секретар по европейските въпроси между 2007 и 2010 г. и външен министър между 2012 и 2014 г. Номиниран е от холандското правителство през септември 2014 г. и назначен за първи заместник-председател на ЕК и европейски комисар по въпросите на върховенството на закона и основните права.

 

Вади кестените от огъня

Като първи заместник-председател на Европейската комисия, според мнозина Франс Тимерманс е човекът, който най-много опази мандата на своя началник Жан-Клод Юнкер, винаги изправян пред най-трудните задачи. На него принадлежат заслугите за споразумението между ЕС и Турция за бежанците през март 2016 г., което укроти кризата, която заплашваше да разкъса континента. И предвид естеството на портфейла му, на него се падна отговорността от името на ЕК да активира член 7 от Договора за ЕС срещу Полша и Унгария за неспазване на критериите за върховенство на закона, а и също така да защитава Мадрид за потъпкването на референдума в Каталуния.

 

За него

Имаме нужда от такъв

Ораторските му способности надхвърлят всеки един от нас. Това носи своите рискове, но положителните ефекти са много повече. Имаме нужда от хора, които умеят да разказват история. Ако същевременно умеят малко и да управляват, това е доста добра комбинация. Ако има един човек, който иска да спечели вниманието на залата, това е Франс Тимерманс. И е съсипан, когато не успява.

Дидерик Самсон, холандски политик

 

В трудна позиция

Холандски защитник на отворените граници в ЕС, свободните пазари и свободната търговия, Франс Тимерманс седи уверено в традициите на умерената левица, която се намира под обсада от сили от ляво и дясно. Неговата холандска Партия на труда бе посечена на изборите миналата година. Вместо това г-н Тимерманс иска да убеди избирателите, че само колективната сила на ЕС може да защити гражданите от най-големите ексцесии на финансовия капитализъм, китайския протекционизъм и едностранните подходи на Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Алекс Баркър, британски журналист

 

Ще ни води

Уверена съм, че Франс Тимерманс обединява и подсилва нашето европейско политическо семейство и ще ни поведе към силен съвместен резултат на изборите за Европейски парламент следващата година.

Андреа Нахлес, лидер на германските социалдемократи, в писмо до лидера на ПЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети