Франс Тимерманс: Няма бъдеще във въглищата

Кадър от БТВ
Франс Тимерманс, отговорник за "Зелената сделка"

Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това заяви пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, отговорник за "Зелената сделка".

Той пристигна на посещение в България, за да участва във форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организиран от dir.bg и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

"Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса", коментира зам.-председателят на ЕК.

Тимерманс беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост.

"Когато става дума за Планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския План през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва", каза Тимерманс.

Той коментира, че очаква да види в Плана ни за възстановяване как България ще стане място, където всеки ще има по-добро работно място и как ще се подобри инвестиционната среда.

Тимерманс уточни, че качеството е по-важно от скоростта, затова не очаква проблеми заради забавянето от наша страна да бъде внесен документът. Зам.-председателят на ЕК посочи, че той ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Според него "зелената енергия" ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ "Белене".

"Проверете цифрите - какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим", обясни Тимерманс.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: "В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече".

Той обясни, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Тимерманс уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е можело да се предвиди ценовият скок заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които е нямало как. "Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е "перфектната буря", но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година", обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с ЕС и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара.

"Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара", заяви още той.

Тимеманс коментира и газопровода "Северен поток 2". Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

Попитан как може да обясни "Зелената сделка" на разбираем език, Тимерманс заяви: "Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха. Това вече е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се повиши с повече от 2 градуса - човечеството няма вече да може да контролира околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна".

По думите му, за да се ограничи повишаването на температурата трябва да се намали изпускането на вредни газове, а за да се случи това - трябва да се промени икономическият модел. Според него това е напълно възможно, защото светът има знанието и технологиите, за да изпълни тази цел.

Според него България върви в правилната посока относно съдебната реформа и Брюксел ще ни подкрепя в този процес.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България