Франция е ваксинирала около 3,5 млн. души срещу COVID-19 с първа доза

Снимка: Pixabay

Хиляди хора в цяла Франция се стекоха в центровете за ваксиниране днес, в момент, когато правителството засили имунизациите срещу коронавируса, за да намали натиска върху болниците и да не допусне бъдещи ограничения, предаде Ройтерс.

Френските власти станаха обект на критики заради бавния старт на ваксинирането, което до момента е насочено само към най-уязвимите групи.

Около 3,58 милиона души от 67-милионното население на Франция са получили първа доза ваксина, а в съседна Великобритания броят на ваксинираните е близо до 23 милиона.

Докато някои европейски страни прибягнаха до обхватна национална карантина, за да се борят с разпространението на коронаворуса, свързано с нови негови варианти, Франция се насочи към не така строг вечерен час и затваряне на барове, ресторанти и места за развлечение.

Случаите в страната продължават да се увеличават, достигайки средно до 23 000 дневно, при само 6000 във Великобритания, а интензивните отделения в болниците са все по-препълнени.

Това е надбягване с времето, каза министърката на въоръжените сили Флоранс Парли пред журналисти при посещението си в една от четирите военни болници, отворени днес за ваксиниране.

Около 220 000 души бяха ваксинирани вчера, два пъти повече в сравнение с миналата седмица. Франция очаква до средата на април да бъдат направени 10 милиона инжекции на първа доза и 30 милиона, или на две трети от всички пълнолетни, до началото на лятото.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа