Франция разхлабва блокадите на три етапа

Конни полицаи в Париж проверяват документите на гражданин, в които е посочена причината да напусне дома си.

Възможно е около 1 декември да отворят магазините

Рестрикциите за заведенията остават в сила

Франция ще започне да разхлабва строгите блокади заради коронавируса в идните седмици, като процесът ще се развива в три етапа, съобщи правителството днес, предаде Ройтерс.

Утре президентът Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията, в което ще изложи настоящата ситуация с пандемията и ще очертае смекчаването на рестрикциите.

„Ще има три стъпки на облекчаване, които ще взимат предвид както здравната ситуация, така и рисковете за някои бизнеси. Първата стъпка ще бъде направена около 1 декември, следва втора покрай празниците в края на годината и третата от януари 2021 г.“, посочи правителственият говорител Габриел Атал.

Когато бе въведена втората карантина на 30 октомври, Макрон каза, че тя ще продължи четири седмици. Сред ограниченията са вечерен час, затваряне на несъществените магазини, както и на баровете и ресторантите.

Атал уточни, че плановете са да се разреши отваряне на магазини около 1 декември. За баровете и ресторантите обаче ще продължат да важат рестрикции, допълни говорителят, без да даде повече подробности.

„Няма нищо по-лошо от неопределеността, трябва да се внесе яснота (за ограничителните мерки), да се определят целите. Трябва да знаем как можем да ги постигнем“, каза в интервю за в. „Журнал дю диманш“ Макрон. Той обаче подчерта, че това е доста трудно, тъй като пандемията е непредсказуема и има световен мащаб, и посочи, че все още не може да става дума за пълна отмяна на карантината.

Коментари

Задължително поле