Франция с първи случай на „маймунска шарка“

Фазата на треска продължава около един до три дни. Заболяването, обикновено доброкачествено, най-често се лекува спонтанно, след две до три седмици.

Заразната болест е вече на три континента

Пореден пациент без контакт с пътуване до Африка

Здравните власти по света следят ситуацията

Първи потвърден случай на “маймунска шарка” или “маймунска вариола” е открит в района на френската столица Париж, съобщиха френските здравните власти в петък, предаде АФП. Става въпрос за 29-годишен мъж, който не е пътувал до страна, където циркулира вирусът, съобщи Генералната дирекция по здравеопазване и обществено здраве на Франция.

Задълбочено епидемиологично разследване се извършва от екипи на общественото здравеопазване Франция и Регионалната здравна агенция на департамента Ил дьо Франс, Установяват се и лицата, които са били в близък контакт със заразения. Те ще получават информация от здравните власти какво да направят, за да ограничат разпространението на вируса.

Маймунската шарка е рядко заболяване, което произхожда от Африка. Вирусът може да се предава чрез директен контакт с наранена кожа или лигавици на болен човек, както и чрез кондензирана влага. Заразата може да бъде предадена и чрез контакт с околната среда на заболял (спално бельо, дрехи, съдове, хавлиени кърпи). От 14 май потвърдени случаи на заразени с този вирус, които не са пряко свързани с пътуване до Централна или Западна Африка (откъдето произхожда), са докладвани в няколко страни в Европа, Обединеното кралство, Португалия, Испания, Швеция, Италия, както и в Съединените щати и Канада. Подозрителни случаи се следят в много страни и ситуацията се променя бързо, според здравните власти в редица от посочените държави.

Инфекцията с вируса започва с висока температура, която често е придружена от главоболие, болки в тялото и умора. След около два дни се появява везикуларна ерупция, образуване на струпеи и след това белези. Сърбежът е често срещан.

Мехурчетата са по-концентрирани върху лицето, дланите на ръцете и стъпалата. Засягат се и лигавиците, в устата и в областта на гениталиите. Инкубацията на заболяването може да варира от пет до 21 дни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа