Френски съд остави в ареста зетя на атентатора срещу "Шарли ебдо"

Френски съд остави в ареста екстрадираният от България Мурад Хамид - роднината на терориста Шариф Куаши. Куаши участва в нападението срещу редакцията на френското хумористично издание „Шарли Ебдо” през януари 2015 г, предаде БГНЕС.

Мурад Хамид бе екстрадиран от България във Франция в петък вечерта. В събота му бяха предявени официално обвинения за участие в престъпна терористична група, предаде АФП.

Хамид бе задържан в края на юли от турските власти по подозрения, че иска да се присъедини към групировката „Ислямска държава” и бе върнат в България, където остана под стража, изчаквайки екстрадицията си във Франция. Мурад Хамид е сочен от френските спецслужби като съучастник в атентата от 7 януари 2015 г. срещу редакцията на „Шарли Ебдо” в Париж.

Мурад Хамид бе издирван от френските власти за дейност, свързана с тероризъм. Европейската заповед за арест е издадена от Прокуратурата към Главния съд в Париж, Франция. На 2 август Софийски градски съд определи на Хамид мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мурад Хамид смята, че е жертва на несправедливост и го обявяват за терорист само по „едни прости съмнения”. Пред съда той се оплака, че не са му били спазени правата, не са му давали напитки и се държат с него „като с куче”.

Прокурор Цветанка Борилова не се съгласи тогава с тези констатации и каза, че „за него се полагат необходимите грижи - така, както за всички задържани под стража. Няма някакви особени прояви на лицето. Няма проблеми с него, получих уверение. Това са само твърдения на лицето, едва ли му харесва в ареста, но в крайна сметка това е положението", посочи тя. Прокурорката посочи, че в

Европейската заповед за арест категорично е отразено, че лицето като френски гражданин е напуснал територията на Франция на или около 25 юли, за да се присъедини като доброволец джихадист към „Ислямска държава” в Сирия или Ирак. Установено е предварително, че Хамид е посещавал в сайтове с джихадистко съдържание и е имал намерение да пътува към Сирия.

Адвокатът му Драгомир Александров каза, че Хамид поискал бързата процедура за връщане във Франция, защото не го третират добре, не знае изобщо за какво е задържан.

Коментари

Задължително поле