Фризьорки режат платове за маски

От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

Скъпите са тип “джобче”

Бутиците за абитуриентски рокли минаха в режим “епидемия”

Фризьорки от Пловдив дадоха тон за нов бизнес по време на кризата с коронавируса и бързо се преквалифицираха да правят “homemade” маски за своите клиенти, установи проверка на “Труд”. Масово в страната учителки по изобразително изкуство, козметички и масажистки шият от дефицитната стока с подръчни платове. Цените варират от 2 до 10 лева според качеството и предпазните елементи. Еднослойните са по 2,50 лв., но за 3,50 лв. човек лесно може да се сдобие с трислойна маска с водонепропусклив пласт.

Варненци вече нямат проблем със снабдяването с предпазни маски дори и магазините със сувенири. Освен по интернет, където не е сигурно дали продуктът ще отговаря точно на описанието, хората могат да си купят маска за многократна употреба директно от първия отворен магазин. В Сливен фирми за конфекция предлагат стоката по по 66 лева с ДДС за 30 бройки. Частните шивашките ателиета в Шумен затвориха за клиенти и преминаха в режим “епидемия” на изработка на предпазни маски, а 4-слойни маски с джобче за филтър с активен въглен на цена от 5 до 7 лева във всевъзможни десени. В община Върбица се шият и едновременно се раздават 7000 безплатни маски в града и 16-те населени места. Към шиенето на маски се ориентират и предприятия, в които работят хора с увреждания. Бутиците за абитуриентски рокли във Велико Търново също се включиха в изработването на защитите и маски може да се открият дори и в железариите.

 

Според изискванията на ЕС

Трябва да филтрират от 50 до 98 процента от въздуха

Маските за лице за еднократна и за многократна употреба, осигуряващи защита срещу опасностите от прахови частици, които се използват за превенция и защита от вредни биологични агенти, като например вируси, са продукти, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2016/425. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор публикува изискванията на ЕС към маските. Те трябва да отговарят на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за “филтриращи полумаски за защита от частици”, посочват от ДАМТН. В случая е полезно да се ползват предпазни средства от тип FFP1, които филтрират 50% външния въздух, маски от тип FFP2, които филтрират 92% и маски от тип FFP3, които филтрират 98%, а 100% филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво “подсмукване” на въздух.

Коментари

Задължително поле