Футболът се нанесе в Бояна (обзор)

"Не бях слушал в последните 20 години толкова хубави думи по мой адрес, интересно е да ги чуя сега", усмихна се шефът на българския футбол Борислав Михайлов, преди да среже лентата по откриването на новата база на БФС до резиденция "Бояна". На паметната дата 17 ноември, 23 г. след великата победа с 2:1 над Франция на ст. "Парк де Пренс" с голове на Емил Костадинов, президентът на БФС получи аплодисменти и като началник за построяването на новия дом на националните отбори. Бившият вратар със 102 мача за „лъвовете“ днес не посещава мачове на клубни отбори, защото не желае да слуша обиди и освирквания от феновете.

"Не сме избрали този ден случайно, това е в чест на Емо Костадинов и българския футбол - коментира още видимо развълнуваният Михайлов навръх 17 ноември. - Много трудно се сдържах да не рева, наистина съм много щастлив. Базата е сбъдната мечта за мен и много поколения български футболисти. Едната си мечта я сбъднах с моите колеги, спечелвайки медал от световното първенство. Другата ми мечта се сбъдва сега, вече като ръководител."

За откриването на базата пристигнаха новоизбраният президент на УЕФА словенецът Александър Чеферин и легендата на хърватския футбол Звонимир Бобан, заместник генерален секретар на ФИФА и съветник на Първия на световния футбол Джани Инфантино. Европейската и световната централа са отпуснали по свои програми голямата част от средствата (около 11 млн. евро) за построяването на базата. Финансирането е допълнено с пари от бюджета на БФС. Това е първият толкова голям спортен обект, който се създава без държавни инвестиции. Държавна обаче остава земята, на която е построено съоръжението - три терена (единият с изкуствена настилка) с осветление, трибуна за 340 зрители, многофункционална тренировъчна зала, тенис корт, хотел за 100 души и офис сграда за администрацията на БФС.

Базата ще се използва от 12-те национални формации по футбол във всички възрастови групи, като по едно и също време едновременно могат да се готвят два отбора. Парцелът в Бояна на площ 60 дка е предоставен на БФС за 30-годишно ползване с решение на Министерския съвет и с подкрепата на досегашния премиер Бойко Борисов. Той бе очакван, но не се появи на откриването, защото по същото време бе на консултации с президента Росен Плевнелиев за сформиране на новото правителство. "Благодаря за тази земя на Бойко Борисов и на ФИФА и УЕФА за парите, иначе базата нямаше да я има - коментира Борислав Михайлов. - Благодаря и на семейството си и на колегите в БФС, че ме изтърпяха в последните шест години. Когато имаме тези условия в новата база, всичко друго зависи от треньорите и футболистите. Надявам се в рамките на година да вдигнем нивото."

Похвали за построения комплекс дойдоха и от Звонимир Бобан. "Израснал съм в малко градче, на един кален футболен терен - сподели славният халф на "Милан", спечелил Шампионската лига през 1994 г. - Направеното тук е нещо фантастично. Този футуристичен център ни показва как времето лети. Пожелавам на тази база да израсне едно поколение като това на Боби, Стоичков, Балъков и Лечков."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ