Хайко Маас: Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени

Снимка: Архив

Доставките на оръжие за Либия трябва да бъдат преустановени, в противен случай тя ще се превърне във втора Сирия, заяви германският външен министър Хайко Маас пред Bild am Sonntag, цитиран от РИА Новости.

"Съюзниците на страните в гражданската война трябва да спрат да изпращат оръжие и войници в Либия", каза Маас пред германското издание и добави, че "трябва да спрем това, за да не стане Либия втора Сирия".

Германия във вторник официално обяви провеждането на конференция за уреждането на конфликта в Либия на 19 януари в Берлин, на нея са поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Премиерът на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и началникът на Либийската национална армия (ЛНА), фелдмаршал Халифа Хафтар, обявиха, че ще присъстват на конференцията в Берлин.

Берлинската конференция ще се проведе след междулибийските преговори в Москва с участието на представители на Руската федерация и Турция. Хафтар напусна Москва без да подпише споразумение за прекратяване на огъня с правителството на Сарадж. Делегацията на ПНС подписа споразумението и след това замина за Истанбул.

Коментари

Задължително поле