Хайко Маас: Северна Македония отдавна е изпълнила условията за започване на преговори с ЕС

След среща с македонския си колега Буяр Османи в Берлин, германският външен министър Хайко Маас повтори подкрепата на Берлин за започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС "възможно най-скоро". „Германия се отнася сериозно към европейската перспектива за страните от региона и това важи особено за Северна Македония, която отдавна е изпълнила условията за започване на преговори. Ето защо миналата година положихме много усилия да проведем междуправителствена конференция, но това не беше възможно. Сега подкрепяме португалското председателство в това.

"Не само считаме за логично, но и необходимо, не само по отношение на доверието на гражданите в Северна Македония, но и заради интереса на ЕС, да се проведе междуправителствената конференция възможно най-скоро", каза Маас. Германският министър смята това за добър сигнал „продължаването на реформите в С. Македония".

„Продължаването на програмата за реформи, особено в областта на върховенството на закона, е добра новина. "Ние вървим към обща цел и Германия остава на ваша страна."

Османи и Маас са съгласни, че българската блокада не е причина да се отделят Северна Македония и Албания от преговорния процес. Германското правителство смята, че спорът между Северна Македония и България трябва да остане на двустранно ниво и да бъде разрешен от експерти, без външен натиск. Маас не вижда причина да ангажира трети страни в разрешаването на спора, но казва, че Берлин винаги е готов да помогне и да сподели своя опит, цитира думите му Deutsche Welle.

„За 11-ти път получаваме препоръка за започване на преговори. Емпиричните данни показват, че когато две страни се придвижат към ЕС заедно, резултатите са по-добри. "Не виждаме причина двете страни да бъдат разделени, особено след като Северна Македония отговаря на всички критерии", каза Османи.

Според Маас, въпреки че подобни дебати са се провеждали и преди, германското правителство винаги се е стремяло и сега се стреми двете страни да продължат заедно по пътя към ЕС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа