Хакери взривяват сгради чрез “умен” електромер

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Ел. системата на Венецуела вероятно е била атакувана чрез излъчване на свръхмощен електромагнитен импулс

Национализацията не е добро решение, а изкупуването означава да възнаградим монополистите

Този текст отдавна трябваше да бъде излъчен. Да забие като камбана за компетентните органи, а те да предприемат решителни мерки за защита на държавността. Учени отдавна предупреждават за възможност от терористични актове срещу отделни лица или обекти, дори срещу държави, чрез енергийната система.

Преди повече от 10 години американският таблоид Weeky World News алармира как хакери или терористи могат да превърнат домашния ви компютър в бомба и да взривят дома ви; при това – от хиляди километри разстояние. (вж. приложеното факсимиле на публикацията) Възражението, че не всеки има домашен компютър е без значение, след като енергоснабдяването е в частни компании, които монтират свои „умни“ уреди за търговско измерване. Чрез тях, опасността да бъдете взривени реално съществува. Не само за вашия дом, а и за околните сгради, дори за целият град!„Не си мислете, че бушоните могат да ви предпазят от възникването на пожар“, предупреждава Нетанел Рубин – основен докладчик на 33-та Конференция срещу създаването на хаос чрез битовите комуникации (Chaos Communications Congress), състояла се през декември 2016 г. в Хамбург, Германия, съобщава британското специализирано издание The Register (http://www.theregister.co.uk/2017/01/04/smart_metres_ccc/). „Хакери могат да манипулират софтуера на електромера ви и да предизвикат пожар - нещо, което е съвсем лесно, след като „умният“ ви уред е в мрежова връзка.“ (вж. приложената снимка на основния докладчик Нетанел Рубин)

Едва ли е нужно пояснение, че „интелигентният“ електромер всъщност е малък компютър. Който го контролира, може да манипулира и софтуера му – факт, добре известен на българските потребители, на които от години, без тяхно знание и съгласие и в нарушения на ЕС препоръки и директиви, ЕРП-та монтират свои „умни“ измервателни уреди. Паролата за вход към софтуера е известна само на ограничен кръг техни служители; така че само лица от ЕРП-та могат да извършват манипулацията. До неотдавна, всички имахме механични (индукционни) електромери, които не могат да се манипулират. Но с отдаване електроснабдяването на чужди фирми, ЕРП-та умишлено демонтират механичните уреди, за да сложат свои, електронни, чрез които драстично да надписват сметките за ток – престъпна практика, която властта изглежда не желае да прекрати.

През 2009 г. в Пуерто Рико, измамници, представящи се за инкасатори, пробиват софтуера и в продължение на месеци ограбват 400 милиона долара от потребителите. Това вероятно е станало не без съучастието на лица от енергийните компании и високите етажи на властта. Най-голямо безпокойство обаче предизвиква възможността „умните“ електромери да комуникират с домакинските интелигентни уреди – практика, все по-широко разпространявана в развитите страни. Например, от офиса ви може да включите домашната си пералня или електрическа/газова фурна да приготви вечерята ви, час преди да се приберете у дома. И когато комуналните услуги се разширят до степен, че да образуват общоградски мрежи с интелигентни уреди, за потенциалните терористи това вече е голямо улеснение.

„Целостта на електрическата система, на вашия дом, град, и на всичко наоколо, което е под контрола на енергийния ви доставчик, предизвиква сериозна тревога“, предупреждава Рубин. На конференцията той посочи, че повечето „умни“ уреди използват масово разпространените за връзка с интернет-мрежите протоколи GSM и Zigbee, които са несигурни: те са шифровани с алгоритъм за предаване на данни GPRS A5, който – на специалистите от години е известно, че лесно може да бъде пробит. Нападателите могат безжично да свържат всички уреди в даден район към терористичните си бази, след като са пробили идентификационните данни за вход. Така те получават и директен достъп до фирмения софтуер.

„Ако атакуващите хакнат вашия електромер, те могат да получат достъп до всички уреди, свързани към електромера. Могат да контролират всеки уред в дома ви от улицата, да отключват брави, да предизвикат късо съединение в електрическата мрежа, могат да направят каквото си искат... Мрежата на „умните“ електромери в сегашното си състояние е изцяло уязвима за нападатели.“

А ако доставките на газ също се измерват с „умен“ уред, опасността да се взриви цял град, дори област, е напълно реална. Отговаряйки на въпроси на участници в конференцията, Рубин съобщи,че в САЩ са демонстрирани експлозии, задействани чрез хакване; но не пожела да посочи коя е организацията, провела експеримента.

Въпреки реалната опасност за хората от „умните“ електромери, въпреки императивните разпоредби на ЕС-директиви, които забраняват монтирането им без информираното съгласие на потребителите и то след анализ на цена/полза (сost/benefit) на дългосрочните разходи и доказан икономически ефект за индивидуалния потребител; определени лобисти в Европейския съюз искат да заменят над 70 на сто от електромерите с „умни“. Това ще струва около 45 милиарда евро на европейските потребители. Може ли да отгатнем кои ще бъдат облагодетелствани и какви ще са потенциалните опасности, ако лобистите надделеят и Европейската комисия отмени сегашните, по същество, забранителни разпоредби?

След сривовете на енергийната система на Венецуела на 7 март т. г. и в следващите дни, вече няма съмнение, че този вид тероризъм е напълно реален. Според учените, системата вероятно е била атакувана чрез излъчване на свръхмощен електромагнитен импулс, с последици, подобни след взрив на атомна бомба: палежи на електрически подстанции, неспособност на системите да се възстановят; и т.н. Възможност за такива терористични удари притежават само могъщи, технологично обезпечени организации. Къде по-просто е да се атакуват индивиди.

У нас отдавна се чуват призиви държавата да възстанови функциите си по доставките и разпределението на енергия, за да се гарантира сигурността на гражданите, стопанските субекти, държавността. Някои ратуват за национализация. Това едва ли е добро решение, защото може да повлече международни съдебни спорове, крайният резултат от които вероятно ще бъде неизгоден за България. Изкупуването пък би означавало да възнаградим монополистите за това, че 14 години ограбват гражданите и обществото.

Има друг начин, чрез който да се ликвидира властта им: нарича се конфискация. Правно основание за налагане на подобен акт е Конвенцията на ООН срещу корупцията, ратифицирана от Народното събрание през 2006 г. (ДВ, бр.66/2006), откогато е част от вътрешното ни законодателство (file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/KONVENCIQ_na_Organizaciqta_na_obedinenite_nacii_sresu_korupciqta.pdf)

Задължение на държавата, произтичащо от императивните разпоредби на чл. 31 на Конвенцията, е да изземе и конфискува имущество, придобито в резултат на престъпни сделки. А чл. 34 и 35 и др. пък задължават съдебните органи да анулират/прогласят за нищожен такъв договор; да потърсят обезщетение за претърпените вреди, както и да предприемат правни действия срещу лицата, отговорни за причинените щети. За това обаче е необходимо наличието на действително независима и ефективна съдебна власт.

Коментари

Задължително поле