Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Хакери взривяват сгради чрез “умен” електромер Ел. системата на Венецуела вероятно е била атакувана чрез излъчване на свръхмощен електромагнитен импулс

Карикатура Иван Кутузов – Кути

Национализацията не е добро решение, а изкупуването означава да възнаградим монополистите

Този текст отдавна трябваше да бъде излъчен. Да забие като камбана за компетентните органи, а те да предприемат решителни мерки за защита на държавността. Учени отдавна предупреждават за възможност от терористични актове срещу отделни лица или обекти, дори срещу държави, чрез енергийната система.

Преди повече от 10 години американският таблоид Weeky World News алармира как хакери или терористи могат да превърнат домашния ви компютър в бомба и да взривят дома ви; при това – от хиляди километри разстояние. (вж. приложеното факсимиле на публикацията) Възражението, че не всеки има домашен компютър е без значение, след като енергоснабдяването е в частни компании, които монтират свои „умни“ уреди за търговско измерване. Чрез тях, опасността да бъдете взривени реално съществува. Не само за вашия дом, а и за околните сгради, дори за целият град!„Не си мислете, че бушоните могат да ви предпазят от възникването на пожар“, предупреждава Нетанел Рубин – основен докладчик на 33-та Конференция срещу създаването на хаос чрез битовите комуникации (Chaos Communications Congress), състояла се през декември 2016 г. в Хамбург, Германия, съобщава британското специализирано издание The Register (http://www.theregister.co.uk/2017/01/04/smart_metres_ccc/). „Хакери могат да манипулират софтуера на електромера ви и да предизвикат пожар – нещо, което е съвсем лесно, след като „умният“ ви уред е в мрежова връзка.“ (вж. приложената снимка на основния докладчик Нетанел Рубин)

Едва ли е нужно пояснение, че „интелигентният“ електромер всъщност е малък компютър. Който го контролира, може да манипулира и софтуера му – факт, добре известен на българските потребители, на които от години, без тяхно знание и съгласие и в нарушения на ЕС препоръки и директиви, ЕРП-та монтират свои „умни“ измервателни уреди. Паролата за вход към софтуера е известна само на ограничен кръг техни служители; така че само лица от ЕРП-та могат да извършват манипулацията. До неотдавна, всички имахме механични (индукционни) електромери, които не могат да се манипулират. Но с отдаване електроснабдяването на чужди фирми, ЕРП-та умишлено демонтират механичните уреди, за да сложат свои, електронни, чрез които драстично да надписват сметките за ток – престъпна практика, която властта изглежда не желае да прекрати.

През 2009 г. в Пуерто Рико, измамници, представящи се за инкасатори, пробиват софтуера и в продължение на месеци ограбват 400 милиона долара от потребителите. Това вероятно е станало не без съучастието на лица от енергийните компании и високите етажи на властта. Най-голямо безпокойство обаче предизвиква възможността „умните“ електромери да комуникират с домакинските интелигентни уреди – практика, все по-широко разпространявана в развитите страни. Например, от офиса ви може да включите домашната си пералня или електрическа/газова фурна да приготви вечерята ви, час преди да се приберете у дома. И когато комуналните услуги се разширят до степен, че да образуват общоградски мрежи с интелигентни уреди, за потенциалните терористи това вече е голямо улеснение.

„Целостта на електрическата система, на вашия дом, град, и на всичко наоколо, което е под контрола на енергийния ви доставчик, предизвиква сериозна тревога“, предупреждава Рубин. На конференцията той посочи, че повечето „умни“ уреди използват масово разпространените за връзка с интернет-мрежите протоколи GSM и Zigbee, които са несигурни: те са шифровани с алгоритъм за предаване на данни GPRS A5, който – на специалистите от години е известно, че лесно може да бъде пробит. Нападателите могат безжично да свържат всички уреди в даден район към терористичните си бази, след като са пробили идентификационните данни за вход. Така те получават и директен достъп до фирмения софтуер.

„Ако атакуващите хакнат вашия електромер, те могат да получат достъп до всички уреди, свързани към електромера. Могат да контролират всеки уред в дома ви от улицата, да отключват брави, да предизвикат късо съединение в електрическата мрежа, могат да направят каквото си искат… Мрежата на „умните“ електромери в сегашното си състояние е изцяло уязвима за нападатели.“

А ако доставките на газ също се измерват с „умен“ уред, опасността да се взриви цял град, дори област, е напълно реална. Отговаряйки на въпроси на участници в конференцията, Рубин съобщи,че в САЩ са демонстрирани експлозии, задействани чрез хакване; но не пожела да посочи коя е организацията, провела експеримента.

Въпреки реалната опасност за хората от „умните“ електромери, въпреки императивните разпоредби на ЕС-директиви, които забраняват монтирането им без информираното съгласие на потребителите и то след анализ на цена/полза (сost/benefit) на дългосрочните разходи и доказан икономически ефект за индивидуалния потребител; определени лобисти в Европейския съюз искат да заменят над 70 на сто от електромерите с „умни“. Това ще струва около 45 милиарда евро на европейските потребители. Може ли да отгатнем кои ще бъдат облагодетелствани и какви ще са потенциалните опасности, ако лобистите надделеят и Европейската комисия отмени сегашните, по същество, забранителни разпоредби?

След сривовете на енергийната система на Венецуела на 7 март т. г. и в следващите дни, вече няма съмнение, че този вид тероризъм е напълно реален. Според учените, системата вероятно е била атакувана чрез излъчване на свръхмощен електромагнитен импулс, с последици, подобни след взрив на атомна бомба: палежи на електрически подстанции, неспособност на системите да се възстановят; и т.н. Възможност за такива терористични удари притежават само могъщи, технологично обезпечени организации. Къде по-просто е да се атакуват индивиди.

У нас отдавна се чуват призиви държавата да възстанови функциите си по доставките и разпределението на енергия, за да се гарантира сигурността на гражданите, стопанските субекти, държавността. Някои ратуват за национализация. Това едва ли е добро решение, защото може да повлече международни съдебни спорове, крайният резултат от които вероятно ще бъде неизгоден за България. Изкупуването пък би означавало да възнаградим монополистите за това, че 14 години ограбват гражданите и обществото.

Има друг начин, чрез който да се ликвидира властта им: нарича се конфискация. Правно основание за налагане на подобен акт е Конвенцията на ООН срещу корупцията, ратифицирана от Народното събрание през 2006 г. (ДВ, бр.66/2006), откогато е част от вътрешното ни законодателство (file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/KONVENCIQ_na_Organizaciqta_na_obedinenite_nacii_sresu_korupciqta.pdf)

Задължение на държавата, произтичащо от императивните разпоредби на чл. 31 на Конвенцията, е да изземе и конфискува имущество, придобито в резултат на престъпни сделки. А чл. 34 и 35 и др. пък задължават съдебните органи да анулират/прогласят за нищожен такъв договор; да потърсят обезщетение за претърпените вреди, както и да предприемат правни действия срещу лицата, отговорни за причинените щети. За това обаче е необходимо наличието на действително независима и ефективна съдебна власт.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (46)

  1. може да е некомпетентен, но не е простотия… оспорването на фактите за умните мери и задължението на енергоснабдителите да имат съгласието ти е простотия.

   1. Тази статия е в типично руски стил. Само руснаците и лизачите на техните задници съобщават „първи“ за някакви апокалиптични събития, които ни очакват. Така е, защото руските „учени“ събират космическа енергия в алуминиеви цилиндри, лекуват с внушение от телевизора и учат стар краставичар как се садят краставици – това последното за Кобилкина, която учи българските жени на секс. Ба си!

   2. Признавам, че Венецуела е с най-модерните и всевъзможно, и все-мрежово свързани електромери на света! Ето аз днес със старата си Нокия, дето няма дори интернет пак успях да се свържа с Елекромера на Мадуро и успях да изслушам най-дългата му реч преведена на руски! До толкова свръх-модерни са им електромерите, че само те могат да бъдат взривявани дистанционно! Мръсните кравари естествено пробваха да направят същото и в Русия, ама руските електромери са още механични и ЯДЕЦ! Ха-ха-ха-ха! ! На ви мръсни кравари среден пръст! Русия е толкова Велика че не можете да я барнете! Опитайте след 500 години, когато се очаква да се въведат тия нови джаджи! Но дотогава руската наука ще измисли противо-отрова за тия хакерски атаки! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

 1. Още един тъпанар на тема Венецуела. От некадърност няма ток във Венецуела, не заради съботаж. Защо нямаше ток при Тошо, кажи ве кавaл? Още един миндил, мурзилка.

  1. щот изнасяхме за турция за доларос… затова имаше режими при тошо.
   ман от идиоти….

  2. сименс , Сега имаме ток заради факта че построените по Тошово време тецове , станаха американски , и американците нали са добри , дават ни колкото си искаме и така немаме режим като при бай Тошо .

  3. сименс , Сега имаме ток заради факта че построените по Тошово време тецове , станаха американски , и американците нали са добри , дават ни колкото си искаме и така немаме режим като при бай Тошо !

 2. Така си е ! Но за неразбиращите и незнаещи това е някаква химера.И един пример за да ви стане по-ясно . Имаш една кола която няма ключ /физически/ – но се намира някой да я открадне без да я разбива !! Всичко което е свързано с интернет може да бъде хакнато по един или друг начин.Дори и само да има блуутуд в случая с колата ..!!

 3. Поредната руска партенка. Ако имаше такъв импулс всички еректроуреди щяха да изгърмят. А такива данни няма. А и ток повече нямаше да им трябва след това. Чудно кой е по-големия глупак. Руските хибридчици, дето измислят такива глупости или българските русофили, които им вярват.

   1. Времето на руския фашизъм отмина. Ще се побъркаш от яд. По-добре си намери един пищов и се застреляй, тъпак.

    1. А отминало… я виж боко ибрика слуша спасителя на бкп соломон паси… и прави да плащаме неустойки наред, основателите на абв и дсб са протежета на безродния руски евреин луканов… и всички ходят да целунат ръката на златев… aх да, плевнелиив, цветанов, бощо, цачева – възпитаници първа ръка на бкп…даже дайнов и сашо йорданов са лизали висши партийни задницш.

 4. Д-р Радко, член на Движение „Русофили“. 2013 ЧЕЗ го хващат да краде ток за Вилата с в Бакя и от тога ги какнажие все едни такива.

  1. 🙂 дай линк за кражбата…
   фактите (могат да се потвърдят даже с гугъл) са, че ощр от 2012 та година е започнал да се заяжда с нередностите на чез у нас.
   факт.
   пп. аман от слабоумни евроатлантически идиоти

 5. Този „доктор“ е за доктор. По-големи глупости не бях чел. „Труд“, не ви отива да побликувате подобни мозъчни екскременти.

  1. да беше от скачащите като за селтака желев доктори, щях да се съглася, че е екскремент.
   в случая е прав, а ти си явно де6илно говедо.

 6. Абе пишете грамотно, бе ! Поне „основно“ трябва да имате, за да проявявате нахалство да коментирате. Един изписва сЪботаж, друг-еРектроуреди, трети пОбликува мозъчни екскременти… Каква е тази наглост, какви са тези неграмотници с претенции да ни поучават, при това без да са научили българския правопис ?

 7. И как шофьорът без средно, но с партийна школа в Куба, Кольо Мъдрата стана „учен“, почти равен на адаша си Никола Тесла? От години токът, водата, транспортът и храната си огромен проблем във Венецуела и Куба. От 20 турбини във ВЕЦ“Гури“ работят само 40%,от ТЕЦ-овете само 15%,неподдържани трафове и и електропроводи, заплати от няколко долара и липса на персонал. За капак, о5 години военните управляват енергетиката.Социалистически простотии и предизвестен край на диктатора.Виновни са САЩ, макар,че 20 г. петролът се продава чрез руско-венецуелска банка.Някой гений да обясни, как чрез интернет може да се въздейства върху аналогови прибори,?Но Мадуро знае, както и авторът.

  1. чудя се дали да ти вервам или пак да те пратя да си вземеш хапчетата, идиот всезнаещ… NOT

   1. Драги, в 21-ви век сме. Информацията може лесно и бързо да се провери. Аз лично съм почитател на А.Айнщайн и спазвам девиза му: Съмнявай се във всичко, не вярвай на авторитети, проверявай всичко сам! А хората сме различни и по различен начин прекарваме времето си на тази земя. Едни стават „всезнайковци“, други мърморковци, трети роби на чужда воля и т.н. Въпрос на избор, среда, мързел и малко гени. Остани си със здраве, но а хапчетата ще ти развалят стомаха и ще се вкиснеш окончателно. Махни ги.

    1. Проверих ти троленето за газопроводите и постнах фактите, доказващи, че си слабоумен психопат и лъжец.
     Не заслужаваш труда пак да се ровя… а венецуела е далеч и не пиша за заплата като слабоумен цветанов трол.
     Факт.

    2. Богомиле оти се караш с КМНТР то бе пич? Бъди толерантен! Човека тряа изкара едни кинти от тоа сайт, а ти му се пречкаш тука,…… но пък кой знае. Ако го дразниш прекалено, той пък ще пише повече надъхани Рубладийски и Мадурчовски коментари и ще заработи допълнителна надница от 3.14 рубли на изречение. Винаги съм се питал, как така той е написал десет пъти повече коментари от всеки тук, без да го блокира системата и да му напише „Коментирате прекалено бързо“? При мене доста често се случва още при първия ми коментар за последните 72 часа системата да го спре и да ме скастри с това изречение, а той как успява??? Май сме отново в бай Тошовото време, когато всяка кръчма си имаше и тайно Комунистическо Ченге, което да слухти кво стаа и което всеки знаеше че е такова! А сега май всяка медия си има в чата си Айти Ченге, вече на директна служба към ГРУ или ФСБ. Тука в Труд явно е КМТНР-то! Иначе аз съм толерантен човек, дясно ориентиран смятам, че важното е да вървят кинтите и да влизат в икономиката! Така ще има пари за всички. Не, че са много, ама капка по капка вир, вирче по вирче язовир! Ще ме е яд само ако тоя пич живее в Санкт Петербург и ни стреля от тамошната Тролска фабрика, което значи че в България копейка няма да влезе! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

  2. Богомил , ти кога ще върнеш парите за обучението ти преди 89-та в чужбина ,тогава само синове на партиини секретари се вреждаха да учат там , не те ли е срам , не ти ли е неудобно сега само плюеш бе голтак . Какви бяхте преди такива сте и сега , кога ще се освободим от вас бе ! Кога !

   1. Връща ги на партийците кат цветанов, плевнелиев и цачева, които го изпратиха, като троли „безплатно“:…

 8. Не съм ходил във Венецуела, но като чета написаното за нея в Уикипедия ( частта Икономика), прочитам че е една от най-развитите и богати страни в Южна Америка. От другата страна са “ правилно “ инструктираните у нас политици и журналисти, които трябва да формират политически коректното за момента отношение към тази държава. Както и някои коментиращи- тип „Богомил“, с които е излишно да се влиза в диалог, защото такива никога не грешат, винаги са с крайната и разбира се „точна“ позиция. Затова моят коментар е насочен към онези, които мислят, четат от различни ( и повечко) източници, към хора които не се страхуват да признаят грешка, да се извинят, ако е необходимо. Точно такива приканвам да не се доверяват сляпо на всякакви писания, а да търсят факти, аргументи които ги подкрепят, доказателства…

  1. В кой век живееш човече? Толкова е лесно да се провери всичко което съм написал. А позицията ми е „точна“, защото всеки ден отделям по около час за репортажи и новини, както и живи предавания от Венецуела и Куба. Имам роднини там, непрекъснато изпращам пари, лекарства, дрехи и всякаква техника. Не мога да разбера как може да има толкова безчувствени, безсърдечни хора като теб, да не му пука за страданията на другите и да се доверяват на неактуална и непроверена лично информация.?Провери бе човек! Прав си, че трудно се спори с този, който има информация, преки впечатления и е чел повече от тебе. Радвам се, че си го разбрал. Когато фактите говорят, троловете обръщат гръб.Било е време но преди Чавес и Кастро, когато Венецуела е била най-богатата, а Куба третата в Л.Америка, но с най-добро образование, здравеопазване и западноевропейски заплати. Днес заплати от 6-15 долара, но лекарите в Куба получават по 50 долара., няма вода, ток, транспорт, лекарства и храна. Мадуро определи норма от 7 до 15 л вода дневно на човек, а там тече Ориноко?!

   1. Трол слабоумен, видяхме колко ти е точна позицията по газопроводите… аман от слабоумни тролещи отрепки – психопати.

   2. богомил Така е ,заплати по 6-15 долара , имат нещастието че при тях е многото петрол , а американците това и искат , защо не се занимават с подобни държави в Африка , а са се вгледали във Венецуела и арабските страни помисли малко ?А пък на нас също ни бяха спретнали заплати по няколко долара , но при нас не за петрол а да отделят територията от руско влияние , отричаш ли !

    1. Светът съчувства на венецуелците заради огромната хуманитарна криза, заради умиращите от глад и липса на лекарства, заради липсата на вода, ток, храна, лекарства, заради терора на диктатора Мадуро, забранил участието на опозицията в избори и избил или затворил лидерите й. Заради невъобразимата корупция и стотиците откраднати милиарди. Чавес заграби и 9 милиарда американски инвестиции. А парите от петрола минават през руско-венецуелска банка, и малка част през Куба. Двадесет години парите от петрола са в ръцете на чавистите социалисти, не на САЩ. Резултатът е ужасяващ. От първа, днес Венецуела е последна в континента. Ти си помисли защо всички съседи, както и другите латиноамериканци, без руските сателити, са против диктатурата?
     Жоро, ако още не си разбрал за „Пагубната за българите руска политика“, както е написал още Г.С.Раковски, то как си позволяваш да коментираш глобални политически проблеми?Върни се в 19-ти век и започни да се ограмотяваш ако искаш да допринесеш нещо добро.

     1. закъснял си с лозунгите троле слабоумен, трябваше с комунистите кат плевнелиев или изродите кат соломон паси да подкрепиш луканов на времето…
      факт.

     2. богомил От 30 г. вече сме с американски господари ,и кво от това , съсипана икономика , здравеопазване . образование и какво ли не , една бомбандирана Сърбия вече ни надминава по жизнен стандарт без да са в ЕС и НАТО !!

    1. че то си беше ясно – всички отрепки си обърнаха задниците – и плевнелиев и цветанов и боги….

   3. боги , понеже каза за кубинското здравеопазване , знаеш ли че след атентатите на кулите близнаци ,цял кораб пострадали американци пожелаха да се лекуват в Куба защото здравеопазването било по добро от американското !

   4. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

    И какво правят роднините ти при Мадуро, като е толкова лошо? Да не са някакви мисионери там, на мисия да спасяват света? И какво им пречи да напуснат? Мадуро не знам да държи чужденци насила във Венецуела. И как ревеш с крокодилски сълзи за гладуващите, ама пет пари не даваш за убитите венецуелци от америкастан чрез саботажа в енергийната им система. „Света“, за който говориш са глобалистите и платените тролове, истинския свят вижда как империята на злото е впила хищно ноктите си в поредната си жертва.

    1. Половината са вече в САЩ, но не всички могат да емигрират1 Ако си човек, а не комунистически агитатор, ще разбереш. И откъде си вадиш заключение, че роднините ми са чужденци в родината си, във Венецуела и Куба? Що за логика?Двадесет години социалистите на Чавес и Мадуро, кастристите от Куба и „освободителите“ на Путин/чрез руско-венецуелската банка и военните доставки/ смучат венецуелския нефт. Тази банда разори и ограби най-богатата страна от континента и я върна в 19-ти век.Тази банда е саботьорът във Венецуела, както и у нас. Същата банда, покрай която явно и ти, кмнтр, т-р, Иванчо, Пешо и др. читатели на „Наръчник на агитатора“ живуркате е „впила хищно нокти“ и в България. По лозунгите се познавате и по отказа да видите истината. Нещастни роби

     1. За трол кат тебе не искаме да знаем отде си вадиш „доводите“, които не ви ги спускат от козяк…
      Аван от всезнаещи идиоти.
      Пий си хапчетота!

 9. Колко неграмотен трябва да си че да пишеш и вярваш на такива глупости.Ако автора знаеше устройството на един електромер България щеше да знае че това е технически невъзможно и дори най добрия хакер на света не може да направи нещо такова защото технически няма как да стане.А и дори да пламне електромера ще стане късо и спре тока.

  1. Ако имаше хапчета за луда овца, да ти препоръчам да си ги пиеш…
   Аман от прости шизоовце.

    1. Яж тогава краварски , те са със добавен подсладител , да ти е вкусно !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.