Хаос на изборите с машини и хартия

Снимка: Пламен Стоименов
Депутатите си оставиха поправки в Изборния кодекс за утрешното пленарно заседание.

Комисиите обработват резултати върху три протокола

Три държавни звена - за електронно управление, по метрология и по стандартизация ще следят машините

Пак ще се дублират и пропускат резултати

След четири часа дебати и спорове депутатите окончателно решиха, че на предстоящите избори ще се гласува с машини и бюлетини. В секциите в страната с над 300 избиратели ще може да се гласува и с бюлетина, и с машина, а не както бе записано сега - само с машини.

Експерти по изборно законодателство коментираха пред “Труд”, че предстои хаос на изборите и сегашните промени залагат няколко капана. Първият е, че протоколите от хартиеното гласуване ще се различават от машинното. Възможно е да има разминавания в данните на двата протокола по графите, примерно. Освен това при хибридно гласуване предишни вотове показаха, че се пропускат или дублират резултати от машинен вот. Протоколите на СИК-овете отново ще са на хартия и с обичайните поправки. Прогнозата е, че масово отново ще се гласува на хартия. Хаосът се увеличава от това, че депутатите са записали, че машинният протокол и вторият- от гласуването с бюлетини, се събират от комисиите в трети, общ протокол, където се правят много грешки.

Най-големи привърженици на изцяло машинното гласуване се оказаха депутатите от БСП. От ГЕРБ предпочетоха да се държат обрано, без излишни изказвания в защита на внесените тестове. Вместо тях патриотите се хвърлиха на амбразурата. Борис Вангелов обясни, че в Македония е страшно заради коронавируса и попита какво би се случило у нас, ако по време на изборите някой заразен гласува с машина. Според него щяло да последва масово разпространение на COVID-19.

Георги Свиленски от БСП припомни уверенията на премиера Бойко Борисов и на вицето му Томислав Дончев, че пари за машини ще има, че на следващите избори ще се гласува само с машини. “Кого съботирате? Томислав Дончев или Бойко Борисов? Излезте и кажете: Ние от ГЕРБ сме против машинното гласуване. За нас това не е приоритет.”

Крум Зарков припомни, че машините не позволяват недействителни бюлетини, неотчетени преференции и сгрешени протоколи. “Ако сложите хартиена бюлетина до машината всичко се обезсмисля”, предупреди той.
Хасан Адемов от ДПС прогнозира, че промените, които управляващите правят в Изборния кодекс в последния момент ще се върнат като бумеранг върху тези, които сега ги гласуват. Като пример той даде промените през 2009 г.

Единствено Славчо Атанасов от управляващата коалиция защити изцяло машинното гласуване. “Изборите които се задават ще ми бъдат 26-ите. Или да се спрем на система изцяло машинно гласуване, или изцяло хартия. Смесената система води до хаос”, заяви той.

“Гарантирате фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново”, обвини управляващите шефката на БСП Корнелия Нинова.

Цвета Караянчева заяви, че ГЕРБ нито са против машинното гласуване, нито се опитват да го шиканират. “Какво правим ако една машина в отдалечено село се развали или какво става, ако влезе възрастна жена и дълго време не може да се ориентира как да гласува. Не можем да лишаваме български граждани от право на вот”. Така Караянчева обясни настояването на ГЕРБ за смесено гласуване.

Малко преди 17 часа депутатите решиха да продължат гласуването на промените утре.

Държавни агенции да следят изправността машините, ще приемат народните представители утре - това са Държавната агенция “Електронно управление” съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Те ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство по специална методика, която ще е утвърдена от председателите на съответните институции.
Удостоверяването се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от Централната избирателна комисия на техническите устройства за машинно гласуване.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС:

Машинно преброяване ще гарантира честността на вота

Наложеният от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите.

ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ.

Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол.

Има констатирани дефекти на изборния процес - ще изброя само няколко от тях - огромният брой недействителни гласове, огромен брой сгрешени секционни протоколи, субективен фактор.

Трябва да има обществен и граждански контрол на изборите, и най-вече на резултатите.

Каква е целта набързо да се налага Изборен кодекс, без дебат? Експерименти за машинно гласуване се правят от 2009 г. Надявам се да се прочели всички за дефектите от последните евроизбори.

Проектът на ГЕРБ не решава нито един от проблемите. Напротив създава предпоставки за хаос и фалшификации.

Коментари

Задължително поле