Хари Теохарис, министър на туризма на Република Гърция, ексклузивно пред „Труд“: Гърция е сигурна държава, прекрасна дестинация. Очакваме ви!

Към момента пропускаме само пътници със сертификат за ваксинация или отрицателен тест

В Гърция всеки турист е добре дошъл. Формалностите се улесняват значително, ако е бил ваксиниран, ако има сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест, извършен най-рано 72 часа преди пристигането му в нашата страна. Това разяснява в ексклузивно интервю за „Труд“ министърът на туризма на южната ни съседка Хари Теохарис. Вярвам, че постепенно през следващия период ще се върнем към една нормалност. Необходимо е само малко търпение от всички нас. Всички несъответствия, причинени от пандемията, се разрешават едно по едно, уверява г-н Теохарис.

- Г-н Теохарис, тази година ще бъде трудна заради пандемията. Гърция отмени задължителната 7-дневната карантина за пристигане на туристи от различни страни, включително България. Ще облекчите ли допълнително мерките за Великден и кога очаквате абсолютна свобода за туристите, които ще посетят вашата страна?
- Както правилно посочвате, изключително важно е премахването на задължителната карантина от 7 дни за туристите, пристигащи в Гърция. Отмяната на тази мярка по същество бележи началото на курс на нормализиране на ситуацията в туризма, след година и повече застой. Уверявам нашите приятели в България, които желаят да пътуват до Гърция през 2021 г., че единствената цел на гръцкото правителство и Министерството на туризма е тяхната здравна сигурност. Всяка мярка, която отпускаме или премахваме, като 7-дневната карантина, изисква съгласието на специалисти по инфекциозни болести и експертни научни съветници на правителството. От 14 май нататък, т. е. от деня на официалното и общо отваряне на гръцкия туризъм за туристи от чужбина, нашите гости ще се радват на почти пълна свобода на движение.

- На първо място, как ще влизаме в Гърция и кои здравни протоколи ще се прилагат? Тези, които не са ваксинирани, кой „път“ ще следват и трябва ли да имат сертификат? Приемате ли българския сертификат за ваксинация?
- В Гърция всеки пътник е добре дошъл. Формалностите се улесняват значително, ако е бил ваксиниран, ако има сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест, извършен най-рано 72 часа преди пристигането му в нашата страна. Ще бъде приемлива комбинация и от двете, т. е. ако например някои членове на едно и също семейство са ваксинирани, а други не, но са взели PCR тест, ще бъде разрешено да влезе цялото семейство. При пристигане обаче ще правим допълнителни тестове. В Гърция използваме бързи тестове. Миналата година правихме PCR тест и резултатите закъсняваха доста. Сега резултатите от теста ще бъдат готови след 10 минути. И ако се окажат положителни, туристите ще бъдат отведени до изолиран хотел директно през „вратата“ за пристигане в Гърция, независимо дали е летище или сухопътна граница. Ако българският сертификат за ваксинация е издаден от призната медицинска организация и, разбира се, ако е написан на английски език, той ще бъде приет за влизане в нашата страна.

- Хората с антитела, които вече са преминали през COVID, попадат ли в тази категория? Как ще го докажат на гръцките власти?
- Би било много по-лесно да се спести време за всички, ако пътници от България, които вече са преболедували и следователно имат антитела към Covid-19, покажат съответно удостоверение от лечебно заведение (например държавна болница). Към момента пропускаме само пътници със сертификат за ваксинация или отрицателен тест. Преговаряме с нашите лекари, за да намерим най-добрия начин за пропускане на третата категория пътници, а именно, ако някой е бил болен и се надяваме скоро да постигнем консенсус и предложим решение.

- Гостите на Гърция ще могат ли да пътуват със самолет, кораб, влак, от Великден напр. и следвайки коя процедура?
- Тъй като междурегионалните пътувания в Гърция ще бъдат освободени и позволени от 14 май, туристите от чужбина ще могат да пътуват при същите условия както гръцките граждани. Това е право, от което никой не би могъл да лиши гостите ни. Единственото им задължение обаче е да спазват настоящите санитарни мерки, за защита на всички нас и за безопасни, безгрижни почивки.

- Планирате ли да отворите повече сухопътни граници? Миналата година беше някакъв ад за туристите, които трябваше да чакат часове, за да минат. На ГКПП Промахон имаше огромни опашки от чакащи, тъй като от там преминават всички туристи от Балканите.
- Неприятният опит от миналата година на чакане няма да се повтори през 2021 г. Въпреки че явлението беше по-малко сериозно от поднесеното в медиите, създавайки негативни впечатления като цяло. Ние проучихме начини за предотвратяване и решаване на проблема. Обективно процедурите за контрол тази година ще бъдат много по-бързи, тъй като се използват по-ефективни средства, от откриването на сезона миналата година, когато не разполагахме с ваксини или бърз тест в необходимите количества. Отварянето на повече сухопътни входове е сложен въпрос, който проучваме задълбочено, тъй като е включен в по-общ план за реформа и модернизация на гръцкия туризъм. Мисля, че скоро ще имаме добри новини по този въпрос, но засега не бих искал да се спирам на конкретни географски местоположения или графици.

- Ако турист се разболее от Covid-19, докато е на почивка, или ако бързият тест на граница се окаже положителен, каква е процедурата?
- Ако състоянието им не е достатъчно сериозно, за да се наложи хоспитализация, случаите ще бъдат изолирани в специални карантинни хотели. В случай, че член на семейството се разболее, от опит знаем, че семейството желае да остане с него. И това сме предвидили. Важно е да се отбележи, че настаняването за туристи в карантинен хотел ще бъде напълно безплатно. Периодът на изолация се заплаща от гръцката държава.

- Как туристите ще бъдат информирани за епидемичната ситуация в Гърция и какви правила ще спазват, докато са на почивка?
Чрез интернет, гръцкото правителство се грижи да предоставя постоянна информация на туристите, които пристигат или ще пристигнат в нашата страна. Например, на travel.gov.gr има подробни инструкции (на английски, но скоро ще бъдат добавени много повече езици) за действащите мерки, както и формулярът PLF (Формуляр за местоположение на пътници), който трябва да бъде попълнен от всеки пристигащ. Що се отнася до правилата, нашите гости трябва да спазват същите мерки като гръцките граждани. В това начинание за преодоляване на здравната криза всички сме заедно, без никаква разлика.

- С какво този сезон ще се различава от миналия? Кога се отварят ресторантите и хотелите и при какви мерки?
- Тазгодишният туристически сезон е много по-различен от този на 2020 г. Първо, миналата година нямахме на разположение ваксини - за да бъдем точни, дори не знаехме дали и кога ще бъдат налични. Днес туристите идват в страна, където кампанията за ваксинация е сред най-напредналите и ефективни в Европа. Освен ваксините обаче през 2021 г. разчитаме на ефективността и използваемостта на бързите тестове, но също така и на опита, който имаме сега, след приемането на милиони туристи през 2020 г. Хотели и ресторанти, заедно с вътрешните пътувания в нашата страна ще се отворят на 14 май.

- Поради мярката за задължителното носене на маската е неудобно да я носим на плажа. Предвиждате ли изключения?
- Използването на маска на плажа не е задължително. Като цяло, в момента задължението важи за всички нас, чуждестранни туристи и гърци, да носим маска на обществени места. Тази мярка обаче може да бъде отменена - когато, разбира се, експертите го позволят.

- В Гърция като съседна страна много българи притежават имоти. Предвиждате ли опростен процес на преминаването им на границата през цялата година? Например да отворите повече граници за хора с недвижими имоти и законно пребиваващи, за да избегнете задръстване на границите, както например позволявате на шофьорите на камиони да преминават през повече пропускателни пункта? С други думи, хората, които плащат данъци в Гърция, както и гръцките граждани, живеещи в България - а те са много, мислили ли сте да им улесните преминаването на границата?
- Непрекъснато мислим как да улесним всеки, който иска да дойде в Гърция. Нашата амбиция е да освободим всички входове и да отворим, буквално и по същество, границите на нашата страна, възможно най-скоро. Вярвам, че постепенно през следващия период ще се върнем към една нормалност, при която специални категории пътници като тези, които споменахте, но и всеки друг, ще могат да се движат с абсолютно минимални формалности в Гърция. Необходимо е само малко търпение от всички нас. Всички несъответствия, причинени от пандемията, се разрешават едно по едно.

- Основният двигател на Гърция е летният туризъм, България предлага не само зимен туризъм, но и спа и голф туризъм през лятото. Мислите ли в тази посока за някакво сътрудничество с България, за да предложите на туристите повече забавления? Например от Кавала до Банско с кола можете да стигнете за 3 часа през ГКПП Илинден-Ексохи. Имате ли разговори с туристически агенти в тази посока?
- Сигурен съм, че Гърция и България могат да намерят общ език за развитие на туризма с взаимно изгодни дейности. Поради приоритетите, определени чрез справяне със здравната криза, все още не сме сключили конкретни споразумения с България. Това е нещо, което ще се случи в бъдеще. В крайна сметка, ако вземете предвид инициативите, които сме разработили, като гръцкото министерство на туризма, със страни като Израел, моделът на взаимодействие е нещо, което ние подкрепяме и насърчаваме. Така че общата гръцко-българска ос на развитието на туризма е перспектива, която, без никакво съмнение, ще проучим скоро.

- Какви са прогнозите за 2021 г.? Оптимист ли сте?
- Разбира се, оптимист съм по отношение на потенциала на гръцкия туризъм през 2021 г. Миналата година бяхме домакин на над 7 милиона туристи с абсолютна безопасност - въпреки че по това време нямаше ваксини и бърз тест с толкова голям капацитет. Смятам, че тази година, дори и с най-консервативните прогнози, ще се справим много по-добре. Подчертавам обаче, че цифрите не са толкова важни, а качеството на услугите, които Гърция, като топ туристическа дестинация в Южна Европа, предлагаме на всеки турист, на неговата компания и семейство. Така че съм сигурен, че 2021 г. ще върне усмивка на лицата на всички нас. Както на гърците, които са известни с гостоприемството, което предлагат, така и на туристите, които му се радват.

- И накрая, какво бихте посъветвали българските туристи и българите като цяло, които обичат Гърция?
- Бих ги посъветвал да се грижат за себе си и близките си и да се доверят на науката. Ваксинацията, здравните проверки, спазването на всички мерки, препоръчани от експерти, са инструментите, които ускоряват връщането ни към живот без страх и безпокойство за здравето на всички нас. Но що се отнася до пътуването до Гърция, всичко, което трябва да кажа на нашите български приятели, е рекламният ни лозунг тази година: „Всичко, което искате, е Гърция“. Сигурна държава, прекрасна туристическа дестинация. Очакваме ви!

Нашият гост
Хари Теохарис е министър на туризма на Република Гърция в правителството на Кириакос Мицотакис. Има диплома за софтуерно инженерство първа степен от “Импириъл коледж” в Лондон, заемал е високи позиции в частни компании в Гърция и в чужбина. В периода 2011-2012 г. е генерален секретар, отговарящ за дигитализацията на обществения сектор, като спомага чувствително да се намали бюрокрацията в страната. През 2013-2014 г. е ръководител на приходната агенция във финансовото министерство, тогава Гърция успява да постигне за първи път след кризата преизпълнение на приходите в бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта