Харчим колкото преди пандемията

През февруари продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия са нараснали с близо 45% спрямо януари.

Купуваме повече компютри и мобилни телефони

Българите вече пазаруват почти колкото по времето преди пандемията. След като близо година заради ограничителните мерки срещу Covid-19 потреблението на домакинствата рязко намаля, през февруари оборотът в търговията на дребно е само с 0,5% под нивото от същия месец на 2020 г. – последният месец преди въвеждане на извънредното положение.

Но има известни промени в стоките, които купуваме. Най-голям ръст има в продажбите на компютри, таблети и мобилни телефони – с 9,4% на годишна база, обявиха от НСИ. Търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома е нараснала с 4%. Дори продабжите на дрехи, обувки и кожени изделия са с 1,7% повече спрямо месеца преди въвеждане на извънредното положение.

Спад има при търговията с храни, напитки и цигари – с 0,6% на годишна база. Това вероятно се дължи на затварянето на ресторантите и намаленото потребление на алкохол. Хората не са спряли да ядат, но заради неработещите ресторанти и по-малкото чуждестранни туристи има спад в продажбите на алкохол. По-сериозен спад от 15% има в продажбите на горива за колите, което се дължи на работата от вкъщи и намалените пътувания.

Търговията с поръчки по интернет или пощата през февруари е с 33% по-голяма от същия месец на 2020 г., показват данните на НСИ. Но тенденцията е за приключване на бързия ръст на онлайн продажбите. През февруари онлайн търговията е нараснала само с 0,1% спрямо предходния месец. Това става след като през януари имаше спад на онлайн търговията с 15,8% спрямо декември, а през последния месец на 2020 г. имаше намаление с 11,4% спрямо ноември.

През февруари оборотът в търговията на дребно е нараснал с 3% спрямо януари, показват данните на НСИ. Най-голям ръст от 44,8% има при продажбите на текстил, дрехи и обувки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари