Харчим повече въпреки Covid-19

Приходите от ДДС нараснаха с 40%

Повишиха се приходите от осигуровки и от данъка върху доходите

Оборотите на бизнеса от сделки в страната нарастват значително през последните месеци. През октомври приходите от ДДС от сделки в страната са 753 млн. лв., което е с близо 40% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите. През предходните два месеца ръстът на приходите от ДДС от оборота в страната беше съответно с 10% и 25%. Явно хората пазаруват повече след временното свиване на разходите през пролетта, въпреки Covid-19. Но има промяна на пазара като оборотите на някои фирми нарастват, а на други намаляват. Хората пазаруват повече онлайн и купуват повече стоки за дома вместо дрехи и обувки. През октомври българите са пътували повече в чужбина отколкото през същия месец на миналата година, но приходите на родните хотели намаляват.

Общите приходи в хазната от ДДС от януари до октомври са 9,2 млрд. лв., което е спад само с 1,6% на годишна база. Това се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с близо 20%. Но за това има обективни причини. Петролът е по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. А от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от това за периода януари-октомври е неначислен ДДС при внос в размер на 931 млн. лв.
Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната, през първите десет месеца на 2020 г. нарастват постъпленията от данъка върху доходите (+130 млн.) и от осигуровки (+358 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите продължават да нарастват въпреки кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху алкохола (-9%). Сега хората ходят по-рядко в ресторанти, а и имаше по-малко чужденци в страната, които в други години изпиваха големи количества алкохол.

Коментари

Задължително поле