Хасан Адемов: Всички лекари от ТЕЛК не бива да се слагат под общ знаменател

Д-р Хасан Адемов

Всички лекари от ТЕЛК не бива да се слагат под общ знаменател, а да се потърсят законодателните пропуски в системата и да се отстранят. За това призова председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов по БНТ.

"Изключително е важно да не слагаме под общ знаменател всичките на 350 лекари, работещи в 74-те ТЕЛК.

Според него проблемът е основно в районите с висока безработица и с възрастно население, където посредници се възползват от пропуските в системата", каза Адемов.

Адемов смята, че електронното здравно досие ще реши голяма част от проблемите, тъй като ще осигури проследяемостта на заболяванията на пациентите и лекарите ще могат да преценят дали епикризите отговарят на действителния им здравен статус.

"Здравното министерство очаква от септември до края на годината да започне изграждането на системата за електронно здравеопазване, като обществените поръчки вече са обявени", напомни той.

Депутатът коментира и протеста на аптеките срещу новите правила за борба срещу фалшивите лекарства. Според него между 700-800 собственици на аптеки протестират срещу закупуването на софтуер, който да ги свърже с НЗОК и скенер-четец, чиято цена е между 100 и 200 лв.

Той каза, че държавата няма възможност да помогне закупуването им, тъй като ще наруши правилата за държавната помощ.

"Фармацевтичният съюз няма основание за безпокойство", посочи Хасан Адемов.

Същевременно Адемов посочи, че новите правила ще изключат възможността на пациенти да се предлагат фалшиви лекарства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве