Хасан Азис: По устав Ахмед Доган е първи председател на ДПС

Хасан Азис

Почетният председател може да свика колективните органи, уточни Азис

„В устава на нашата партия има един член за ролята и мястото на почетния председател, който липсва в другите партии: „Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията“.

Това каза Хасан Азис, член на Централния съвет на ДПС и бивш дългогодишен кмет на Кърджали, по БТВ, по повод сблъсъка между почетния председател Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски.

Двамата изпратиха писма до медиите късно вечерта в сряда.

Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски в писмо до членовете на ДПС, изпратено до медиите. Доган пише, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Последва отговор, също под формата на писмо, от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. „Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

Хасан Азис отбеляза, че в писмото си Доган призовава, а не налага. Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира той.

Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро и други колективни органи, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

Ахмед Доган поиска 6 оставки:

Делян Пеевски– един от двамата председатели на ДПС;
Халил Летифов– зам.-председател на ДПСи член на Централното оперативно бюро;
Станислав Анастасов – зам.-председател на ДПСи член на Централното оперативно бюро;
Хамид Хамид– зам.-председател на парламентарната група на ДПСи член на Централното оперативно бюро;
Ертен Анисова– зам.-председател на парламентарната група на ДПС;
Радослав Ревански– член на Централното оперативно бюро.
Именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите оставки.

Изречението „Късно е либе за китка“ в писмото на почетния председател Азис преведе като „връщане назад няма“.

„Когато председателите на партията и почетния председател си говорят с писма това е знак, че има проблем. когато между двамата председатели има разминаване и това е в медиите, това е знак, че има проблем“, коментира Азис.

С броя на избирателите, гласували за Движението за права и свободи на последните парламентарни избори той опроверга тезата, че благодарение на Делян Пеевски партията е получила повече гласове. 

„Факт е, че на последните парламентарни избори с настоящото ръководство ние имаме исторически резултат с 47 народни представители – най-много в историята на страната ни. На 9 юни 2024 г. ние имаме 366 310 гласа, на предходните избори, с предишно ръководство, нашият резултат е 347 700. На по-предишните избори нашият резултат е 344 512. Всъщност увеличението като брой гласове с новото ръководство е 18 610 гласа. Ако 2023 г. избирателната активност беше толкова ниска, ние щяхме да имаме най-малко толкова депутати, колкото и сега“, подчерта Азис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика