Хасан Рохани: Иран никога не е искал ядрени оръжия

В понеделник на срещата на върха на Г-7 президентите на САЩ и Франция се съгласиха, че Техеран не трябва да притежава ядрено оръжие и трябва да изпълнява международните задължения в тази област. Освен това американският президент Тръмп не изключи среща с иранския си колега Хасан Рохани, за да обсъди ново споразумение, ако се създадат необходимите условия, предаде БГНЕС.

След тези изявления, днес иранският президент от своя страна заяви, че Иран „никога не е искал ядрени оръжия“.

Коментирайки иранската ядрена сделка, президентът Рохани предупреди, че Техеран ще продължи да не изпълнява своите ядрени ангажименти, освен ако САЩ не отменят своите „незаконни“ санкции. Според него, облекчаването на санкциите може да бъде първа стъпка за преговори, като добави, че в противен случай няма да има промяна в статуквото.

“Стъпката е да се оттеглят санкциите. Трябва да оттеглите всички незаконни, несправедливи и грешни санкции срещу нацията на Иран”, заяви Рохани в реч, излъчена на живо по държавната телевизия.

“Без премахването на санкциите и изоставянето на погрешния път, който САЩ са избрали, няма да видим никакви положителни промени. Вашингтон държи ключа към положителните промени”, заяви Рохани по време на речта си.

Коментари

Задължително поле